Ország-világ

2010.01.25. 11:00

Japán 70 millió dollárt küld Haitinek

Japán 70 millió dollárra növeli a földrengés sújtotta Haitinek küldendő segélyt, s azt is fontolgatja, hogy rendőröket és katonákat küld a helyszínre az ENSZ békefenntartó missziójának megerősítésére - jelentette hétfőn a Kyodo japán hírügynökség.

A japán kormány, amely eddig csak 5 millió dollárra tett ígéretet, hétfőn a montreali nemzetközi adományozó értekezleten jelenti be a megnövelt pénzügyi segélyt - idézett a hírügynökség tokiói kormányforrásokat.

Tokió azt is tervezi, hogy részt vesz az ENSZ haiti békefenntartó erejének (MINUSTAH) a tevékenységében, s ehhez 3500 kéksisakost - 1500 rendőrt és 2000 katonát - küld a karibi országba. A jelentés szerint erről hozott vasárnap elvi, nem hivatalos döntést Okada Kacuja külügyminiszter, Kitazava Tosimi védelmi miniszter és Hirano Hirofumi, a kabinet főtitkára.

Japán pacifista alkotmánya tiltja az önvédelmi erők (hadsereg) részvételét külföldi háborúkban, de japán katonák jelen vannak békefenntartó missziókban a Golán-fennsíkon, Kambodzsában, Mozambikban és Kelet-Timoron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában