Ország-világ

2010.04.06. 08:52

Japán kábítószercsempészt végeztek ki Kínában

Kína - Kábítószer-csempészésért kivégeztek egy japán állampolgárt az északkelet-kínai Lianoning tartományban kedden, a célország Japán volt - adta hírül a Hszinhua hírügynökség a legfelsőbb bíróság tájékoztatása alapján.

A 65 éves Akano Mizunobunál az északkelet-kínai Talien (Dalian) város repülőterén a biztonsági átvizsgálás során még 2006 szeptemberében találtak több mint másfél kilogramm kábítószert. Társánál további egy kiló kábítószerre bukkantak. A csomagokat Kínából Japánba kívánták magukkal vinni.

A bíróság világos és megkérdőjelezhetetlen bizonyítékokkal rendelkezett, a halálos ítéletet a hatályos kínai törvényeknek megfelelően hozták és annak alapján is hajtották végre - áll a legfelsőbb bíróság közleményében.

Akano - élve jogával - fellebbezett az ítélet ellen, de fellebbezését elutasították. Halálos ítéletét első fokon 2008 decemberében hozták és tavaly megerősítették.

Akano az első japán állampolgár, akit 1972, a Kínai Népköztársaság és Japán közötti diplomáciai kapcsolatok felvétele óta kivégeztek Kínában.

A japán miniszterelnök Hatojama Jukio" sajnálatosnak és súlyosnak" minősítette az ítéletet, miközben megállapította, Japán nem avatkozhat bele más országok bírósági eljárásába.

Sajtójelentések szerint Peking korábban tájékoztatta Tokiót, hogy a következő napokban további három japán állampolgár kivégzése várható, ugyancsak kábítószer-csempészet miatt. Közülük ketten 67 évesek, a harmadik 48 esztendős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában