Ország-világ

2009.11.18. 13:32

Járvány Magyarországon

Elérte a járványos szintet az új influenzavírus okozta megbetegedések száma, a legfrissebb adatok szerint a 46. héten 22 ezren fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz - mondta el Csohán Ágnes, az Országos Epidemiológiai Központ járványügyi főosztályának vezetője egy szerdai, budapesti konferencián. (A járványküszöb a heti 20 ezer megbetegedés.)

MTI

A szakember közölte: az elmúlt héten az előző héthez képest 30 százalékkal emelkedett az orvoshoz fordulók száma. A legtöbb megbetegedés Pest megyében volt.

Csohán Ágnes ismertetése szerint 340 minta közül 120-nál mutatták ki a H1N1 vírust, a 21. és 46. hét között ötszáz az igazolt esetek száma, eddig heten haltak meg.

Magyarországon az elmúlt héten 11 óvodai, 19 általános iskolai, három középiskolai és két általános iskola és gimnáziumban voltak tömeges megbetegedések - mondta el az osztályvezető főorvos. A legtöbb intézmény a közép-magyarországi régióban található. Eddig öt iskolát kellett bezárni.

Csohán Ágnes ismertetése szerint megnőtt az influenzás panaszokkal kórházba kerülők száma; az adatok szerint jelenleg 172 embert ápolnak kórházban, az előző heti 86-hoz képest.

A kórházban kezeltek közül 15-en szorulnak intenzív ellátásra - mondta, hozzátéve, a kórházban ápolt betegek között valamennyi korosztály képviselői megtalálhatók.

Az európai helyezet vázolva Csohán Ágnes elmondta, a kontinensen is terjed az influenza, jelenleg Svédországban, Norvégiában, Izlandon és írországban dúl a járvány, de jelentős megbetegedések vannak az Egyesült Királyság területén, Bulgáriában és Lengyelországban is.

Európában nőtt a vírussal összefüggő halálesetek száma is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában