Ország-világ

2010.01.22. 08:05

Jávorszarvasvér rémíti az autósokat

Norvégia - Szokatlan megoldáshoz folyamodott egy norvég kisváros, hogy felhívja az autósok figyelmét a gyakori vadbalesetekre: az utakon elgázolt jávorszarvasok vérét nem takarítják fel.

"Korábban, ha baleset történt, mindenki megpróbálta elrejteni a nyomokat, amennyire csak tudta. Most éppen az ellenkezőjét tesszük" - mondta az AFP francia hírügynökségnek Rolf Ihler, a baleseti vadkárok kerületi felelőse.

"Képzelje el, hogy egy erdő szélén halad nagy sebességgel. Mit tesz, ha meglát egy hatalmas vérfoltot az úttesten? Automatikusan lelassít" - tette hozzá.

A szakember szerint csak az utóbbi hetekben 250 jávorszarvas vált baleset áldozatává a svéd határ közelében fekvő Heldmark grófságban. A fatális találkozások növekvő száma jelzi, hogy a hatalmas szarvasok veszélyére figyelmeztető háromszögletű közlekedési tábla teljesen hatástalan - állapította meg a szakember.

A norvég sajtó szerint már több település próbálkozott azzal, hogy disznóvér szétlocsolásával sokkolják az autóvezetőket, de ezt a gyakorlatot az Európai Unió tiltja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában