Ország-világ

2017.05.29. 23:57

Jó ötlet volt az online pénztárgép - Garancsinak mindenképp

477 millió forint osztalék jutott a miniszterelnök barátjának.

A kormány 2013-tól vezette be az online pénztárgépeket - amelyeket nehezen 2014-ben tudtak először üzembe helyezni a "boldog" kiskereskedők -, és terjesztette ki a cégek egyre nagyobb körére a használatát.

Ezen az üzleten kaszált nagyot Orbán Viktor jóbarátja Garancsi István.


Garancsi - egyéb üzleti érdekeltségei mellett - 90 százalékos tulajdonosa a Mobil Adat Kft. nevű cégnek. Ez az online pénztárgépekbe beégetett sim chipeket forgalmazó, így a kasszák mobil adatátvitelét biztosító vállalkozás a piac legnagyobb szereplője - írja a 24.hu.

 

MTI Fotó: Beliczay László

Orbán Viktor miniszterelnök (j), Zambó Péter, a Pilisi Parkerdõgazdaság vezérigazgatója (b2) és Garancsi István, mint a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke

MTI Fotó: Beliczay László

Már 2015-ben is 2 milliárd forint fölé hízott a cég árbevétele, tavaly pedig ezt is képesek voltak túlszárnyalni - írják. A cég 2016-ból 2 milliárd 120 millió forint forgalmat tud felmutatni.

A haszon pedig luxusprofitnak megfelelő nagyságú. A bevétel negyedét teszi ki az adózott nyereség, azaz 553 millió forint profitot mutatott ki a cég. És mindösszesen 76 millió forint társasági adót fizetett - olvasta ki a lap a céges beszámolóból.


Garancsi és két másik tulajdonostársa szinte a teljes hasznot kiveszi a cégből. 530 millió forintnyi osztalékot szavaztak meg maguknak, amiből a tulajdonrészeknek megfelelően osztoznak. Garancsira így 477 millió forint jut. (Garancsin kívül 5-5 százalékos tulajdonos Brasnyó Péter és Hauser Gábor.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában