Ország-világ

2016.03.22. 18:31

Jobbik: a Klik megszüntetésével a központosítás megmarad

A Jobbik úgy értékeli, hogy bár a kormányzat formálisan megszünteti a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot (Klik), annak "csápjai", a központosítás, államosítás logikája megmarad.

Dúró Dóra, az Országgyűlés kulturális bizottságának jobbikos elnöke kedden sajtótájékoztatón beszélt erről azt követően, hogy a testület meghallgatta az oktatási államtitkárt a köznevelési kerekasztal-tárgyalások helyzetéről. 


Álláspontja szerint az érdemi előrelépést az jelentené, ha az önkormányzatok ismét iskolafenntartókká válhatnának, Palkovics László azonban ezt cáfolta.  


Dúró Dóra emlékeztetett a kormányzat korábbi jelzéseire arról: szerintük nem vált be a modell, amelyben a működtetés az önkormányzat feladata, a fenntartás pedig az államé. A Jobbik  ezért még azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az önkormányzatok a működtetésből is kiszorulnak, vagy kisebb mértékű lesz a beleszólásuk.  


Ezt a Jobbik újabb központosításként értékeli, és a helyzet tisztázására szólította fel az államtitkárt.  


Dúró Dóra bírálta azt is, hogy bár zajlanak még a kerekasztal-tárgyalások, már bejelentették az átalakítások módját. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában