Ország-világ

2012.09.09. 17:59

Jobbik: nem minősítették a Safarov-ügyet

A Jobbik nem minősítette Ramil Sahib Safarov kiadatásának és kegyelmének ügyét, csak tájékozódott az esetről - írta a párt két képviselője az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében.

MTI

[namelink name="Gyöngyösi Márton"] és [namelink name="Hegedűs Tamás"] felidézik, hogy szeptember 7-én az MTI - egy azerbajdzsáni hírportálra hivatkozva - arról számolt be, hogy az Interparlamentáris Unió (IPU) magyar-azerbajdzsáni, illetve magyar-török baráti tagozatainak elnökeiként látogatást tettek Azerbajdzsán budapesti nagykövetségén.

Az azeri hírportál cikkével ellentétben azonban nem minősítették a Ramil Sahib Safarovnak adott elnöki kegyelmet, illetve az azt megelőző jogi eljárást - hangsúlyozza a két jobbikos képviselő.

Mint hozzáteszik, az viszont megfelel a valóságnak, hogy tájékozódtak az ügy hátteréről és részleteiről, valamint támogatásukról biztosították Azerbajdzsánnak azt a törekvését, hogy "visszaszerezze szuverenitását az ország azon része felett, amelyet az örmény hadsereg tart megszállás alatt".

Az azeri Trend hírportál pénteken közölt írást a jobbikos képviselők és Vilayat Guliyev, Azerbajdzsán budapesti nagykövetének találkozójáról az azeri nagykövetség közleményére hivatkozva.

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani börtönbüntetését töltő Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. Szerzs Szargszján örmény elnök még aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal.

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, akit diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatott, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában