Ország-világ

2014.02.28. 17:50

Jóváhagyta az új kormány összetételét a krími parlament

A minisztertanács új tagjairól szóló előterjesztést a jelenlévő 69 képviselőből 68 támogatta az egyébként 100 tagú törvényhozásban.

A krími parlament többségi, orosz ajkú képviselői jóváhagyták a dél-ukrajnai autonóm terület új kormányának összetételét a testület pénteki rendkívüli ülésén. A parlament elnöke az ülés után ugyanakkor kijlentette: a terület Ukrajna keretein belül akar szélesebb körű autonómiát teremteni magának.

A minisztertanács új tagjairól szóló előterjesztést a jelenlévő 69 képviselőből 68 támogatta az egyébként 100 tagú szimferopoli törvényhozásban.

Miután menesztette a korábbi kormányt, a parlament még csütörtökön [namelink name="Szerhij Akszenov"]ot, az Orosz Egység pártjának vezetőjét választotta a minisztertanács elnökévé.

[namelink name="Refat Csubarov"], a kisebbségi krími tatárok parlamentjének (medzslisz) elnöke reagálásában leszögezte, hogy a medzslisz nem ismeri el az új krími kormányt, és semmilyen párbeszédet nem kíván folytatni annak tagjaival.

Megfogalmazása szerint "az ismeretlen fegyveresek pisztolyainak célkeresztjében" előző nap a parlamentben összeállt új kormány hogy legitimmé tegye magát, posztok felkínálásával próbál "megvásárolni" egyes személyeket, valamint egészében a krími tatár közösséget.

Csubarov arra utalt, hogy előző nap a krími parlament épületét helyi orosz milicisták szállták meg, s a törvényhozás a megszállt épületben tartotta ülését a sajtó kizárásával. A korábbi, Anatolij Mogiljev vezette kormány menesztése és az új miniszterelnök kinevezése mellett, a parlament népszavazást kezdeményezett a Krím autonómiájának kiterjesztéséről.

[namelink name="Volodimir Konsztantinov"], a krími parlament elnöke ugyanakkor pénteken újságírók előtt kijelentette, hogy a Krím vezetése Ukrajna keretein belül akar szélessebb körű autonómiát teremteni a terület, a Krími Autonóm Köztársaság számára.

Címkék#Ukrajna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában