Ország-világ

2015.03.17. 18:37

Jövő októberben lesz a ˝kis népszámlálás˝

A mintába került személyeket a kijelölésről, az adatszolgáltatási kötelezettségről és a válaszadás részleteiről a KSH előzetesen értesíti.

Jövő októberben lesz a "kis népszámlálás", az október 1-jei állapotra vonatkozóan. Erről kedden fogadott el törvényt a parlament - tudatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közleményben.

A közlés szerint a mikrocenzus eszmei időpontja 2016. október 1. 0 óra, vagyis a népesség személyi, családi és lakásviszonyairól szóló adatokat erre az időpontra vonatkozóan gyűjti össze a KSH.

Az összeírás kiterjed a Magyarország területén élő vagy átmenetileg külföldön tartózkodó, de Magyarországon bejelentett lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező magyar állampolgárokra és a Magyarország területén három hónapnál hosszabb ideig tartózkodó külföldiekre. A felmérésben szerepelnek az ország területén lévő lakások, lakott üdülők és a közösségi elhelyezést szolgáló intézmények.

Az adatfelvétel nem a lakosság egészére terjed ki, azaz nem teljes körű, hanem tíz százalékos mintán, mintegy 400 ezer háztartást kiválasztva végzi el a KSH. A népszámlálásból ismert kérdések megválaszolására 2016. október 1-je és október 31-e között kerül sor - írták.

Figyelmeztettek: az adatszolgáltatás kötelező, kivéve az egészségi állapotra, fogyatékosságra, nemzetiségre, anyanyelvre és a családi, baráti közösségben használt nyelvre vonatkozó kérdéseket. Ugyancsak önkéntes a válaszadás a mikrocenzus keretében egy kisebb mintán zajló kiegészítő adatfelvételek kérdéseire - fűzték hozzá.

A mintába került személyeket a kijelölésről, az adatszolgáltatási kötelezettségről és a válaszadás részleteiről a KSH előzetesen értesíti. Ők választhatnak majd, hogy interneten saját maguk töltik ki a kérdőívet, vagy számlálóbiztosnak válaszolnak - áll a közleményben.

Az ilyen összeírásokat a tízévenként megrendezett népszámlálások közötti időszakban szokták megtartani, a jövő évi lesz Magyarországon a hatodik. A mikrocenzus célja az elmúlt öt évben bekövetkezett változások feltárása, hogy az országos és területi döntések előkészítéséhez és hatásainak méréséhez megbízható, időszerű adatok álljanak rendelkezésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában