Ország-világ

2009.04.19. 19:53

Jövő tavasszal nyit a gyulai fociakadémia

Idén őszre tervezték, de csak jövő tavaszra készülhet el a Grosics Gyuláról elnevezett gyulai futballakadémia. Két sportosztály ugyanakkor már az ősszel elindul, az építkezések befejezéséig az egyházi iskolák kollégiumaiban helyezik el a diákokat, akik a várostól bérelt sportlétesítményeket használják majd.

Horváth Levente

– A napokban végre rendeződött az ingatlan ügye, végül is 7 és fél hektáros terület került az egyház tulajdonába. A várossal együttműködve beadtuk az engedélyezési terveket, így hamarosan elkezdődhet a kivitelezés. Az akadémia jövő tavaszra épülhet meg, de már idén ősszel veszünk fel gyerekeket serdülő A és B korosztályban. A felvételit néhány napon belül kiírjuk a 13 éves, hetedik osztályos gyerekek számára – árulta el [namelink name="Kiss-Rigó László"] szeged-csanádi megyés püspök, akinek a foci iránti elkötelezettsége közismert: maga is rúgja a bőrt, rendszeresen védi a kaput. Amíg nem nyitja meg kapuit a kétmilliárd forintból megépülő sportcentrum, addig az alapítványi formában működő akadémia városi sportpályákat bérel majd, míg a kétcsapatnyi diákot egyházi iskolák kollégiumaiban helyezik el. A gyerekeket már az ősztől bajnoki rendszerben versenyeztetik, ezért az akadémia egy egyesületet is alapít.

Kiss-Rigó László püspök látványtervben már meg tudja mutatni, hogy fog kinézni a gyulai fociakadémia. Fotó: Schmidt Andrea

Kiss-Rigó László püspök látványtervben már meg tudja mutatni,
hogy fog kinézni a gyulai fociakadémia. Fotó: Schmidt Andrea

– Ahogy tolódott az építkezés, úgy bővült az eredetileg 80-120 fősre tervezett kollégium befogadóképessége is. A végleges tervek szerint 150 gyermeket helyezhetünk majd el, ami azért külön öröm, mert az általunk szervezett tornákon akár el is szállásolhatjuk a csapatokat – mondta el a püspök. A kollégium mellé három-három nagy- és kispályát, valamint egy kisebb fedett létesítményt álmodott meg az egyházmegye. Később egy szálloda megépítését is fontolóra veszik. A négycsillagos hotel támogatók, partnerek bevonásával valósulna meg – tudtuk meg.

A püspök, amint bravúrosan hárít a léc fölé. Fotó: Karnok Csaba

A püspök, amint bravúrosan hárít a léc fölé.
Fotó: Karnok Csaba

Hat évfolyam bentlakásos rendszerben

Az ország első katolikus fociakadémiája hat évfolyamot foglalkoztat majd bentlakásos rendszerben. Az akadémisták az egyház által fenntartott gyulai intézmények tanulói lesznek. A szakmai munkáért [namelink name="Varga Zoltán"] felel, aki hetente két-három napot tölt majd el Gyulán. A Németországban élő szakemberen kívül a szintén exfradista [namelink name="Máté János"] a kollégium igazgatójaként segíti az akadémia működését. A sportigazgató [namelink name="Baranya István"] lesz, és [namelink name="Bozóky Imre"] ex-MLSZ-elnök, az egyházmegye jogtanácsosa is segíti a stábot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában