Júliusban űrhajósokkal a fedélzetén hajt végre tesztrepülést a SpaxeX Dragon űrhajója

Júliusban tesztrepülést fog végrehajtani a NASA űrhajósaival a SpaceX magáncég visszatérő űrhajója, a Dragon.

A NASA űrsiklóprogramjának 2011-es befejezése óta ez lesz az első alkalom, hogy űrhajósokkal amerikai űrhajót állítanak földkörüli pályára.

Az amerikai űrkutatási hivatal illetékesei szerdán jelentették be, hogy március 2-án végrehajtanak egy űrhajósok nélküli tesztrepülést a Dragon űrhajóval. Ha ez a repülés sikeres lesz, júliusban űrhajósokkal a fedélzetén indítják útnak próbarepülésre a Dragont.

A Boeing cég áprilisban fogja próbarepülésre küldeni Starliner űrhajóját személyzet nélkül. Űrhajósokkal legkorábbra augusztusra tervezik az első Starliner-próbarepülést – tették hozzá az illetékesek.

Kathy Lueders, a NASA űrhajósokkal végzett űrrepülési programjának igazgatója elmondta, az asztronauták nélküli repülések azt szolgálják, hogy “nemcsak a hardvert teszteljék, hanem a földi irányító személyzetet is felkészítsék arra, hogy készen álljon az űrhajósokkal a fedélzeten végrehajtandó próbarepülésekre”.

A NASA Elon Musk SpaceX vállalkozásával és a Boeing céggel kötött szerződést visszatérő űrhajók megépítésére, hogy az űrkutatási hivatal új űrhajók és űrrakéták fejlesztésére összpontosíthasson, amelyek képesek lesznek űrhajósokat szállítani a Holdra és a Marsra. A SpaceX teherűrhajói 2012 óta szállítanak terhet a NASA megbízásából a Nemzetközi Űrállomásra.

A szerdai bejelentés a SpaceX óriás hordozórakétája első indulásának egyéves évfordulóján hangzott el, az űrjármű fedélzetén volt Elon Musk Tesla gépkocsija, amelyet Nap körüli pályára állítottak, bizonyítva a rakétakísérlet sikerét és reklámozva Musk vállalatait.
 

szponzorált tartalom
Díjakat alapít és adományoz a Magyar Batthyány Alapítvány
Zöldre festi a hegyi tavakat a klímaváltozás az Egyesült Államokban
A globális felmelegedés hatására példátlan méreteket ölt az algavirágzás.
A nyugdíjas munkáról és az utazási kedvezményekről is volt szó a Kormányinfó Pluszban
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szombaton válaszolt a nézők kérdéseire.
Stájer Nagydíj: Hamiltoné a pole pozíció
A 35 éves pilótának ez pályafutása 89. pole pozíciója, és az idei első.
Vállalják az NB III-as szereplést, a keretet kell megerősíteniük
Végre eldőlt a Hódmezővásárhelyi FC sorsa: a csapat előtt ugyanis egészen tegnapig lebegett, hogy melyik osztályban indulhat a következő szezonban, azonban megérkezett az MLSZ felkérése, amelyre a klub is igennel felelt.
Rekordból szobabicikli
Döntöttek a kapitányok
A Kézisek kézise női szavazás zsűrijéhez hasonlóan a döntnöki testületbe azonos módszerrel ezúttal a férfi nemzeti válogatott egykori és jelenlegi magyar szövetségi kapitányait kértük fel.