Ország-világ

2009.10.27. 17:17

Juscsenko indul az ukrajnai elnökválasztáson

Viktor Juscsenko leköszönő ukrán elnök kedden benyújtotta az elnökjelöltséghez szükséges dokumentumokat, bár a közvélemény-kutatások szerint nincs esély újraválasztására a január 17-én esedékes voksoláson. <br>

MTI

Az államfő, aki független jelöltként indul, az elnöki hivatal két magas rangú tisztviselőjének kíséretében jelent meg a Központi Választási Bizottságon.

A bejáratnál mintegy kétezer híve fogadta "Elnökünk, Juscsenko" feliratú transzparenseket lobogtatva.

"Biztos vagyok benne, hogy ismét elnök leszek" - mondta Juscsenko, akire a felmérések szerint a szavazók 5 százaléka adná voksát, ami jóval alatta marad az esélyesek népszerűségének.

Az elnök döntését, hogy ismét indulni kíván az elnökségért, azzal magyarázta, hogy meg akarja erősíteni az ukrán államot és tovább kívánja vinni az ország demokratikus fejlődésének ügyét.

"Egyetlen totalitárius rendszer sem viszi Ukrajnát a (valódi) demokrácia irányába" - mondta az elnök.

Juscsenko 2004 végén Nyugat- és NATO-barát ellenzékiként a "narancsszínű forradalom" néven ismertté vált népfelkelésnek köszönhetően jutott hatalomra. Elnökválasztási ellenfelének, a Moszkva támogatását élvező Viktor Janukovicsnak a második fordulóban aratott győzelme tömegtüntetéseket váltott ki. A legfelsőbb bíróság semmisnek nyilvánította a második fordulót, és elrendelte a szavazás megismétlését. A "harmadik" fordulóban Juscsenko győzött.

A megígért reformok elmaradása miatt kirobbant válságok következtében azonban népszerűsége hamar megkopott.

Jelenleg Janukovics áll a népszerűségi listák élén, őt követi Julija Timosenko kormányfő, Juscsenko egykori szövetségese, mostanra ádáz ellensége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában