Ország-világ

2013.08.06. 11:01

Kábítószer-hatóanyagot tartalmazó tablettákat foglaltak le a Liszt Ferenc Repülőtéren

A ferihegyi reptér postaforgalmában a korábbi években alig volt a pénzügyőröknek Ritalinnal dolguk, míg idén már hétszer találtak összesen 540 darab ilyen gyógyszerkészítményt.

MTI

Kábítószer-hatóanyagot tartalmazó Ritalin tablettákat foglaltak le a pénzügyőrök a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szóvivője kedden az MTI-vel.

[namelink name="Suller György Attila"] tájékoztatása szerint a Ritalin olyan gyógyszerkészítmény, melyet figyelemhiányos hiperaktivitásban szenvedő gyermekeknek pszichiáter írhat fel. Kémiai összetétele és hatása nagyon hasonló a kokainéhoz, viszont a kokain árának töredékéért lehet a feketepiacon hozzájutni. A kedvező ár és hatás miatt egyre népszerűbb a fiatalok között, akik a szórakozóhelyeken könnyen hozzájuthatnak ezekhez a tablettákhoz.

A szóvivő hangsúlyozta: a ferihegyi reptér postaforgalmában a korábbi években alig volt a pénzügyőröknek Ritalinnal dolguk, míg idén már hétszer találtak összesen 540 darab ilyen gyógyszerkészítményt.

A tabletták behozatalához a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) által kibocsátott gyógyszer-nagykereskedelmi tevékenységi engedélyre lenne szükség, azonban a küldemények címzettjei ezzel nem rendelkeztek. A NAV pénzügyi nyomozói engedély nélküli külkereskedelmi tevékenység elkövetésének gyanúja miatt folytatnak nyomozást ezekben az ügyekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában