Kettős mérce

2020.11.22. 11:58

Karácsony elvárja a kormány figyelmét, de ő nem hallgat a polgármesterekre

A főpolgármester nem ezt ígérte. Továbbra is a fővárosi politikusok használják a városházi parkolót.

Opposition parties' candidate Gergely Karacsony is seen outside a polling station in Budapest on October 13, 2019 during the local elections. (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Kisbenedek Attila

Miután Orbán Viktor miniszterelnök kormányrendeletben ingyenessé tette a parkolóházak használatát, Karácsony Gergely főpolgármester ismét a Facebookon üzent a kormányfőnek, akinek szerinte többször kéne hallgatnia az emberekhez legközelebb álló önkormányzatokra – hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzet. A napilap hozzátette: a főpolgármester megfogadhatná a saját tanácsait, ugyanis a Városháza parkolójának a megnyitása nem szerepelt a posztjában, holott Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere az elmúlt egy hétben többször fordult hozzá a belvárosi lakók erre vonatkozó kérésével.

„Örülök, hogy a miniszterelnök megértette és elfogadta a javaslatomat, így egy kicsit enyhülhet az ingyenes parkolás okozta káosz Budapesten. Fontos lenne, hogy a miniszterelnök gyakrabban hallgasson az emberekhez legközelebb álló önkormányzatokra; és nemcsak akkor, amikor már baj van, hanem a döntések meghozatala előtt is” – írta Karácsony Gergely a vasárnap reggeli Facebook-bejegyzésében, miután Orbán Viktor miniszterelnök szombat este bejelentette, hogy az este 7-től reggel 7 óráig tartó idősávban elrendelte a lakott területen, kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkolók használatát díjfizetés nélkül.

A főpolgármester posztjából kiderül, hogy

Karácsony kettős mércét alkalmaz, mert elvárja, hogy a miniszterelnök és a kormány vegye figyelembe a fővárosi városvezetők ajánlásait, de ő maga figyelmen kívül hagyja a fideszes polgármesterek javaslatait.

Az egyik ilyen a Városháza parkolójának az V. kerületi lakosok előtti megnyitása, amit Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros-Lipótváros polgármestere ajánlott meggondolásra.

A polgármester emlékeztetett: Karácsony Gergely főpolgármester választási kampányában azt ígérte, hogy a Városháza parkolója közparkká alakul. Egy év eltelt, de még mindig a helyi politikusok autói parkolnak a téren. Ezért Szentgyörgyvölgyi felszólította a főpolgármestert, hogy adják át a parkolóhelyeket azoknak, akik a kerületben laknak.

„Nem volt egy olyan főpolgármester, aki fontosnak érezte világossá tenni minden polgár számára, hogy a hivatal dolgozóinak és a helyi politikusok autóinál fontosabbak ők” – mondta Karácsony Gergely a kampányában zászlóshajóprojektként emlegetett Városháza udvarának megnyitása kapcsán. A főpolgármester szavait Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi polgármester idézte fel Facebook-oldalán.

– Vajon most van ilyen főpolgármester? – tette fel a kérdést Belváros-Lipótváros polgármestere, aki hozzátette: egy év eltelt a főpolgármesteri ciklusból, de a Városháza udvara még mindig nem közpark.

– Addig is tisztelettel kérem Karácsony Gergely főpolgármester urat, hogy ha már az V. kerületi lakosok számára kizárólagos parkolóhelyek biztosítására nekem nem adott lehetőséget, akkor engedje át a Városháza udvarának parkolóhelyeit mindazoknak, akiknek az otthonuk az V. kerület. Itt az alkalom világossá tenni, hogy mennyire fontos Önnek minden polgár – szólította fel Karácsony Gergelyt az V. kerület polgármestere.

A Magyar Nemzet megírta: a belváros vezetése Karácsony Gergely főpolgármestert a fővárosi parkolási rendelet felülvizsgálatára kérte. Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület fideszes polgármestere a lapnak elmondta, előterjesztésben arra kérik a főpolgármestert, hogy a lakosságnak kialakítandó kizárólagos várakozóhelyek kijelölésére vonatkozó döntési kompetenciát ruházza át az egyes kerületek vezetésére. Szavai szerint leginkább az önkormányzatok ismerik a helyi viszonyokat, és ők képesek megítélni, hogy például mennyi parkolóhelyre van szükség a kerület lakosainak. A polgármester hangsúlyozta: az előterjesztést a békés egymás mellett élés jegyében fogalmazták meg, és a döntési kompetencia birtokában a megfelelő arányban képviselnék a fővárosi polgárok elvárásait. Szentgyörgyvölgyi Péter úgy vélte, a javasolt szisztémában biztonságosabbá válna a közlekedés.

Orbán Viktor döntött: a parkolóházak ingyenesek lesznek éjszakára

A koronavírus-veszélyhelyzetre tekintettel újabb kormányrendeletet írt alá szombat este Orbán Viktor miniszterelnök a parkolást könnyítő intézkedésekről. A november 23-án hatályba lépő rendelet alapján lakott területen, kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló díjfizetés nélkül vehető igénybe az este 7-től reggel 7 óráig tartó idősávban. A létesítmény üzemeltetője köteles ebben az idősávban az ingyenes parkolást lehetővé tenni.

Bortóképünkön Karácsony Gergely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában