következetlen cégvezetés

2021.04.22. 06:20

Karácsonyék az összeomlás szélére sodorják a BKV-t

Igazságtalan munkáltatói döntések és alapvető járványügyi szabályok figyelmen kívül hagyása jellemzik a BKV vezetési gyakorlatát, ami a fővárosi vállalat dolgozóinak tömeges távozását is okozhatja. Még ebben a hónapban többnapos munkabeszüntetés kezdődhet a cégnél.

A Karácsony Gergely-féle városvezetés az összeomlás szélére sodorhatja a Budapesti Közlekedési Vállalat Zrt.-t (BKV).

Amellett, hogy a főpolgármester és a szövetségesei nem támogatnak semmiféle béremelést az idei évre – a BKV igazgatósága nullaszázalékos béremelésről szóló üzleti tervet fogadott el 2021-re –,

a cégen belül folytatott különböző gyakorlatok és eljárásmódok rendkívül nehéz helyzetbe hoznak számos dolgozót, akik a pandémia lecsengése után akár tömegesen távozhatnak más vállalatokhoz, illetve külföldre.

A BKV belső működését jól ismerő források arról számoltak be, hogy a cég különböző intézkedései, vagy azok hiánya csak tovább növelik a dolgozók jelenleg is súlyos megélhetési problémáit – adta hírül a Magyar Nemzet.

Az egyik húsba vágó kérdés a járatritkítások miatti túlóra-lehetőségek lecsökkenése, ami például a buszvezetők esetében akár havi 100 ezer forintos bevételkiesést is jelenthet, így nagyjából a 2017-es bérszínvonalon keresnek.

Ráadásul, információk szerint, a megbetegedett járművezetőket – újbóli munkába állásuk után – két hétre kiveszik az úgynevezett „startjukból”, vagyis olyan vonalakra oszthatják be őket, amelyeken a megszokottnál nagyságrendekkel kevesebb pénzt visznek haza.

A lap arról is értesült, hogy más-más összegű juttatást kapnak a különböző metróvonalak szerelői, karbantartói. Informátoraik egyike arról számolt be, hogy

a legmostohábban a 3-as metróvonal dolgozóival bánnak, akik jóval kevesebbet kapnak a másik két vonalon feladatot ellátó munkatársaknál.

Állítólag többen már távoztak is a jobban honorált metróvonalakhoz. Abból pedig további feszültség keletkezik, hogy

mindenféle szakmai tapasztalat nélkül is felvesznek szerelőket, és a sok esetben csak érettségizett fiatalok ugyanannyit keresnek, mint a több évtizede a pályán lévő, tapasztalt munkatársak.

Más pozíciókban viszont éppen a frissen belépett, próbaidőn lévő dolgozók válnak áldozataivá a BKV rapszodikus, következetlen vezetési gyakorlatának. Úgy tudni, hogy mivel ezeknek a kollégáknak az elbocsátása nem számít bele a csoportos létszámleépítés limitjébe, egyes esetekben kíméletlenül, gondolkodás és a szakmai szempontok figyelembevétele nélkül küldik el az új dolgozókat, akárcsak betegségből adódó hiányzásuk miatt. A lap olyan esetről is tudomást szerzett, amikor

egy áramütést panaszoló próbaidős kollégának azt tanácsolták, hogy ne menjen orvoshoz, hanem inkább otthon pihenje ki magát, ám a rákövetkező hét elején szó nélkül kirúgták.

Közben abból is látszik, hogy a BKV vezetése érzékeli a helyzet fokozatosan tarthatatlanná válását, hogy a Karácsony főpolgármestersége alatt kinevezett vezérigazgató már három-négy hetente küld körbe köszönőlevelet a dolgozóknak, ám utóbbiak beszámolója szerint sokaknak édeskevés a fentről érkező szóbeli biztatás.

A visszásságok kapcsán a Magyar Nemzet kérdéseit eljuttatta a BKV-hoz is, mint írják, amint választ kapnak, közlik a fővárosi közlekedési vállalat álláspontját.

Ismert: a harmadik járványhullám csúcsán a maszkhasználatra és a szociális távolságtartásra vonatkozó alapvető szabályokat sem tartották be a BKV-nál, ezért több százan betegedtek meg Covid–19-ben, illetve kerültek karanténba. Ráadásul a vezetés nem kérte a koronavírus tüneteit mutató dolgozók tesztelését, hanem egyszerűen néhány nap szabadságra küldték a köhögő, lázas kollégákat, akik visszatérve akár tovább is adhatták a SARS-CoV-2-t, ha az okozta a diagnosztizálatlanul maradt betegségüket. Korábban Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) elnöke arról beszélt, hogy még április végén többnapos sztrájkot kezdeményezhetnek, ha továbbra sem sikerül megállapodniuk a fővárossal a 2021-es évre eszközölt béremelésről. A bérszövetségbe tömörült fővárosi vállalatok minimálisan hatszázalékos béremelést követelnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában