Karriertanácsok: Menjen vagy ne menjen?

Állást kínáltak Önnek külföldön? Nem tudja mit tegyen? Menjen vagy maradjon? Szakértőnk segít Önnek.

“Fiam negyedéves gépészmérnök-hallgató a műszaki egyetemen, s most egy éves külföldi ösztöndíj-lehetőséget kapott a német iparvidék egyik nagyvállalatánál. Nem szívesen engedem ki. Jobban örülnék, ha előbb lediplomázna, s csak utána menne, de szeretném hallani a szakember véleményét is” – írja egy olvasónk.

Ifj. Orbán Aladár személyzeti tanácsadó

Értem “a féltés hangját”, én mégis azt mondom: engedje ki a fiút. Indokaim is vannak. Egyrészt – amennyiben németekkel fog együtt dolgozni – az egy év alatt biztonsággal sajátíthatja el a német nyelvet, ami a későbbi életében nagy hasznára lesz. Másrészt, míg itthon sok szakterületen nagyon is hiányzik a felsőoktatásból a gyakorlat, addig a fia a kinti tapasztalatok birtokában itthon előnnyel indul a munkaerőpiaci versenyben. Több fiatalt is láttam már, akik kiválóan elsajátították egy-egy szakma elmételi tudnivalóit, ám amikor kikerültek a gyakorlatba, rádöbbentek: ez nem is nekik való, nem szeretik. A fiát megóvja az ilyen csalódásoktól is a külföldi gyakorlat.

A féltés persze érthető és jogos is, ha az embernek a gyerekéről van szó. Hogy megnyugtassa magát, ellenőrizze le hová, milyen körülmények közé megy a fia. (Bár egyetemi ösztöndíjak esetében ezt a partner felsőoktatási intézmények is meg szokták tenni, és ritkán van e téren probléma.) Elképzelhetőnek tartom azt is (ennek lehetőségét az adott intézménynél kell megtudakolni), hogy egyéni tanrenddel a fiatalember vizsgázhat is a kintléte idején, így évet sem veszt.
Észrevételeiket, kérdéseiket továbbra is várom az [email protected] e-mailcímen!

 

szponzorált tartalom
Mérföldkőhöz ért az atomerőmű-beruházás
A Lakers sztárja meggondolta magát
Mégis ott lesz a csapattal Dwight Howard.
Elégedetlenek a Xiaomi csúcsmobiljának szelfikamerájával
Ebben a kategóriában a hibákat már jóval kevésbé nézik el a felhasználók.
Baleset: A Kossuth Lajos felé mindkét sávon helyszínelnek
Felszámolják az osztatlan közös földtulajdont
Az agrárminiszter szerint ez újabb jelentős lépés az átlátható tulajdonosi rendszer és az optimális birtokszerkezet felé.
Van remény a magyar gazdaság kilábalására
A kilábalásra reményt ad, hogy a járvány okozta válság főleg bizalmi természetű, és nem strukturális probléma miatt alakult ki.
Arteta végleg megszerezné a Reáltól Ceballost
Tárgyalnak arról, hogy a kölcsönadási megállapodás lejárta után is Londonban maradjon a spanyol.