Ország-világ

2015.09.10. 12:02

Keddtől bűncselekmény a tiltott határátlépés

Jövő keddtől önálló büntetőjogi tényállás lesz a határzár tiltott átlépése, megrongálása és a határzárral kapcsolatos építési munka akadályozása.

Nem a menekülteket kriminalizálja a törvényalkotó, hanem az államhatárt védi - mondta [namelink name="Borbély Zoltán"] ügyvéd, büntetőjogász az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában azzal kapcsolatban, hogy jövő keddtől három új, a határzárral összefüggő tényállással bővül a büntető törvénykönyv.

Felidézte: jövő keddtől a határzárral kapcsolatban három új bűncselekmény kerül a Btk.-ba, önálló büntetőjogi tényállás lesz a határzár tiltott átlépése, megrongálása és a határzárral kapcsolatos építési munka akadályozása.

A jogász emlékeztetett arra, hogy a genfi egyezmény tiltja a politikai menekültek kriminalizálását, de az új tényállások esetében nem arról van szó, hogy a menekülteket büntetnék, hanem a határzárat védi a jogalkotó.

A magyar jogalkotó szándéka egyértelműen a határzár és az államhatár védelme, az államhatárnak, határzárnak a megsemmisítése, kijátszása bűncselekmény lesz jövő keddtől - szögezte le.

Közölte, a jogszabályi változások nyomán különösen a Szegedi Járásbíróságnak és a Szegedi Törvényszéknek lesz kiemelkedő a munkaterhe. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, nehézséget jelenthet a jogszabály alkalmazásánál az, hogy van olyan nyelv - tudomása szerint például a tamil -, amelynek esetében pillanatnyilag egy tolmács áll rendelkezésre.

A büntetőjogász felvetette azt is, hogy egyelőre kérdéses, mi lesz azokkal a kiskorúakkal, akiknek a szülei elkövetik az államhatárral kapcsolatos bűncselekményt.

Ez egy olyan gyakorlati probléma, amelyet nagyon sürgősen meg kell oldani - jegyezte meg.

Címkék#Btk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában