Ország-világ

2013.12.09. 18:59

Kegyelmet kaphatnak a Pussy Riot tagjai és a Greenpeace aktivisták

Ha az az orosz parlament megszavazza a Vlagyimir Putyin által hétfőn benyújtott törvényjavaslatot, valamennyiüket elengedik.

Elnöki amnesztiával szabadulhatnak a Pussy Riot orosz punkegyüttes tagjai, és a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet aktivistái is kegyelemben részesülhetnek, ha az orosz parlament megszavazza a [namelink name="Vlagyimir Putyin "]által hétfőn benyújtott javaslatot.

Az elnöki rendeletet várhatóan december végéig megvitatja a törvényhozás.

A Rosszija 24 állami hírtelevízió közlése szerint az orosz alkotmány 20. évfordulója alkalmából készülő amnesztia az államfő tavaly májusi beiktatása előtt egy nappal tartott moszkvai ellenzéki megmozdulás néhány résztvevőjére is vonatkozik. Az érintettek ellen a rendőrökkel való összecsapás miatt indítottak büntetőeljárást.

A Greenpeace aktivistáit november végén kiengedték az előzetes letartóztatásból, de nem hagyhatták el Oroszországot. A 28 környezetvédő és két fotós ellen garázdaság vádjával folyik büntetőeljárás amiatt, hogy szeptemberben tiltakozó akciót hajtottak végre az északi sarkkörön túli Pecsora-öböl egyik orosz olajfúró tornyánál.

Oroszországban az amnesztiának köszönhetően 20-22 ezer ember szabadulhat a börtönből, vagy mentesülhet a büntetőeljárás alól. A rendelkezés azokra az elítéltekre, illetve büntetőeljárás alá vont emberekre terjed ki, akik "szociálisan a legkevésbé védettek". Az elnöki hivatal honlapján megjelent tervezet szerint ilyenek a kiskorúak, vagy kiskorú gyermekeket nevelő nők, terhes anyák, 55 évnél idősebb nők és 60 évnél idősebb férfiak. A csernobili atomerőmű katasztrófájánál egykor dolgozók, katonák, rendőrök is ebbe a körbe tartoznak.

Az elnöki kegyelem Vlagyimir Putyin javaslata szerint nem vonatkozik azokra, akik erőszakos bűncselekményt követtek el, valakinek az életére törtek, vagy az egészségét súlyosan megkárosították, illetve gyilkosságot követtek el. A különösen veszélyesnek minősített bűntettek elkövetőinek sem adható kegyelem.

Nem érinti az amnesztia-tervezet a gazdasági bűncselekmény elkövetőit, vagy az ilyen ügyben elítélteket. Az Izvesztyija című lap ezzel összefüggésben kiemelte, hogy Alekszej Navalnij orosz ellenzéki sem részesülhet az orosz alkotmány 20. évfordulója alkalmából kihirdetni tervezett amnesztiában.

A Vlagyimir Putyin legkíméletlenebb ellenfelének tartott, korrupció ellen küzdő politikust sikkasztás vádjával júliusban 5 évre elítélték Kirov városában, majd októberben a fellebbviteli bíróság felfüggesztettre változtatta az ítéletet. Egy másik, 26 millió rubel (körülbelül 176 millió forint) értékű csalási ügyben jelenleg is büntetőeljárás folyik ellene.

Az Izvesztyijának [namelink name="Alekszandr Kulikov"], az orosz duma illetékes bizottságának alelnöke elmondta, hogy a rendelet-tervezetet a hónap végéig megvitatja a törvényhozás. A kegyelemről szóló elnöki rendeletet az aláírásától számított 6 hónapon belül kell végrehajtani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában