Hallgassa élőben!

Kelj fel komám, ne aludjál

Jancsó Miklós új filmjében múltunkat övező és a jelenünket fenyegető totális őrület, fasiszta-kommunista rémtörténetek kavarognak. Együtt vagyunk rosszak és jók. Bűnrészes, résztvevő mindenki, sokszor több oldalon is.

rendező: Jancsó Miklós
forgatókönyvíró: Jancsó Miklós, Hernádi Gyula, Grunwalsky Ferenc
zeneszerző: Lovasi András
operatőr: Grunwalsky Ferenc
zene: Kispál-és-a-Borz, Belga, Burzsoá Nyugdíjasok
vágó: Csákány Zsuzsa

szereplő(k):
Mucsi Zoltán
Scherer Péter
Tóth Ildikó
Jancsó Miklós
Hernádi Gyula
Fesztbaum Béla
Lovasi András
Schell Judit

A film sztorija

Állunk a pusztában, gatyánk lobog, … Kapa és Pepe, … Pepe!, gondoltad volna, hogy hadifogoly leszel a saját hazádban? … Van aki a testből kipiszkálja a lelket. De ki van ott benn? Népi német SS, magyar baka, sárga csillagos zsidó, gimnasztyorkás orosz és a NATO katona egy biciklin hajt át a Lánchídon. Kelj fel komám, ne aludjál, elveszett a csengős bárány, Jancsó katonaköpenyben, Hernádi kalapban a bíróság előtt és kórházi ágyon, a T-34-es orosz tank orosz narancsot hoz és a bukott angyalok etetése tilos!

Kritikák

junior (cspv)

“A 81 éves rendező olyan mondatokat ad a színészei szájába (Kapa és Pepe, alias Mucsi Zoltán és Scherer Péter), amelyek arról szólnak, hogy egy ilyen szétesett, vagy kellőképpen nem összefogott filmet kár leforgatni, a társ-forgatókönyvíró (és amúgy Jancsó évszázados barátja) Hernádi Gyula arckifejezései érthetetlenek, a filmben többször felbukkanó Jancsó pedig jól hangzó, de lapos idézetekkel dolgozik.

Igen, a háborús múltat, a deportálásokat, a munkaszolgálatosokat, a nyilas katonákat, az orosz megszállókat ezúttal sem felejtjük, csak épp a keret, amiben megjelennek, az más hangulatú, mint a régebbi Jancsó-filmeknél. Itt már a meztelen női mellek is csak félig, a képmező egy oldalán megbújva jelennek meg, hozzáfűzve, hogy ez a “rendező úr” ágyának előmelegítésére szolgál…”

A teljes cikk

Schubert Gusztáv (Filmhu)

“A Kelj fel, komám… 2002-es Budapestjén nincs békeidő, rendszerváltás helyett rendszertorlódás van. Teljes a káosz, mindenki harca mindenki ellen. Vagy épp mindenki békéje mindenkivel. Egyik eszelősebb, mint a másik. És senki nem ért semmit, Kapa és Pepe legkevésbé.

A társalkotó, Grunwalsky Ferenc kamerája ötven (vagy inkább ötszáz?) évnyi egymásra torlódott traumán próbálja átverekedni magát.
A feltámadás lehet ilyen. Kaotikus sors- és történelem montázs. Káosz a köbön. A történelem végén mindenki meghajol, jöhet a nagy finálé. Vastapssal? Ugyan ki tapsolna, és miért?”

A teljes cikk

Nemzetközi filmtár
hirdetés
Jótanácsokkal segítik a versenyzőket A Dal 2021 házigazdái
A szív megszakad: a kilencéves Vivien utolsó kívánsága az volt, hogy láthassa újszülött kisöccsét
Megszülte kisfiát, majd alig egy hónappal később eltemette kilencéves kislányát egy szolnoki családanya.
Soltész: a nemzet megerősítése a családokon keresztül valósul meg
A 2010-es kormányváltáskor az egyik legfontosabb cél a nemzet megerősítése volt.
Felszólítják Botkát, hogy tegyen lépéseket
Nem kapott érdemi választ az önkormányzattól a szerdai, VIP-parkolóügy kapcsán tartott sajtótájékoztatóján elhangzottakra Tápai Péter.
Hatalmas lépést tehet a bajnoki cím felé a City
Guardioláék városi rangadón fogadják a Manchester Unitedet.
Kína űrállomást épít: kiválasztották az űrhajósokat
Megvannak a kínai űrállomás kiépítésében közreműködő asztronauták, felkészítésük már meg is kezdődött.
Vízhiány lesz Tarján és Felsőváros területén
A Szegedi Vízmű Zrt. ivóvízhálózat öblítést végez március 09. és 11. között Tarján és Felsőváros területén, 09:00 és 13:00 között.