Képeslapok közszemlén

A karácsony környékén érkező ünnepi üdvözlőlapokat általában megcsodáljuk, majd hanyagul félretesszük - méltatlanul. A sokszor műremekszámba menő képeslapok ugyanis még sokáig örömet szerezhetnek, ha méltó helyet találunk nekik.

Hóember őrzi

Egy “cseles”, házilag is meghajlítható fémspirál tartja a gyönyörű képeslapokat ezen a hóemberes darabon. Bár a képen látható hóemberfigura feje domborított, festett fémlemezből készült, házilag legegyszerűbben vékony rétegelt lemezből készíthetjük el. A mintát grafitceruzával rajzoljuk fel a falapra, majd fűrészeljük ki. A szélek megcsiszolgatása után akrilfestékkel színezzük, s hogy még szebb legyen, lakkozuk is le! A fémspirált, amelyet fehér akrilspray-vel vagy műhóval tehetünk “zúzmarássá”, ezután erősítjük fel a figura hátoldalára. Ha a hóember nem tetszik, megpróbálkozhatunk más mintákkal, például Mikulással vagy akár macival is.

Ó, zöld fenyő…!

Tényleg nagyon egyszerű elkészíteni ezt a fenyő alakű képeslaptartót, amely az egyszerű “tűzködőtábla” elvén működik. Ennek megfelelően a karácsony elmúltával üzenőtáblának is használhatjuk a tél hátralévő részében. A fenyőt rétegelt lemezből fűrészeljük ki, majd fessük zöldre! Ehhez a darabhoz jobban illik a natúr, kezeletlen, sőt, kissé szálkás felszín, ezért a lakkozással nem kell bajlódnunk. Ha igazán stílszerűek szeretnénk lenni, a rajzszöget is karácsonyi ruhába öltöztetjük: a színes kartonból, esetleg dekorgumi- vagy fémlemezből kivágott csillag-, üstökös- vagy gyertyafigurát pillanatragasztóval rögzítsük a lapos fejű rajszöghöz.