hosszabbítás

2021.03.10. 09:43

Két hónappal tovább marad Washingtonban a Nemzeti Gárda

Két hónappal meghosszabbították a Nemzeti Gárda mintegy 2300 tagjának washingtoni jelenlétét, ez a Capitolium biztosítására kirendelt jelenlegi 5200-as létszám kevesebb mint fele – jelentette be az amerikai védelmi minisztérium.

A törvényhozás épületének januári ostroma óta a Nemzeti Gárda tagjai is védik a biztonsági okokból ideiglenesen elkerített objektumot.

– A döntést a capitoliumi rendőrség kérelmének alapos tanulmányozása után hoztuk meg – közölte a Pentagon, miután Lloyd Austin miniszter jóváhagyta az egészen május 23-ig szóló kiterjesztést a lehetséges fenyegetések kockázatára tekintettel. A tájékoztatás szerint a kivezényelt gárdisták létszámának folyamatos csökkentésén fognak dolgozni, amint azt a „körülmények lehetővé teszik”.

Több névtelenséget kérő tisztségviselő is arról számolt be a Reuters brit hírügynökségnek, hogy nem tud olyan titkosszolgálati információkról, amelyek indokolnák a Nemzeti Gárda nagyfokú jelenlétét.

– Ez nem csupán a veszélyek felméréséről szól, hanem a capitoliumi rendőrség jelenleg hiányzó és fejlesztésre szoruló képességeinek támogatásáról is – mutatott rá John Kirby, a védelmi tárca vezető szóvivője.

Január 6-án Donald Trump akkori elnök több száz feldühödött híve erőszakkal behatolt a Capitoliumba, és csak több óra alatt sikerült őket eltávolítani az épületből.

Az ostrom során öten életüket vesztették.

Az incidens miatt meg kellett szakítani a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó novemberi elnökválasztás eredményének véglegesítését. A szövetségi ügyészség több mint háromszáz ember ellen emelt vádat az ostrom miatt, köztük volt az Oath Keepers és a Three Percenters nevű szélsőséges milíciacsoportok több tagja is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában