Ország-világ

2011.06.14. 21:47

Kétéves gyermek halt meg a hasmenésjárványban

Németország - Először halt meg gyermek a németországi hasmenésjárvány következtében.

A különleges kóli bélbaktérium kiváltotta fertőzés kedden egy kétéves alsó-szászországi kisgyerek halálát okozta. A gyermek a legsúlyosabb tünetekkel, az úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómával (HUS), azaz vérszegénységgel, valamint veseelégtelenséggel küzdött, és az orvosok nem tudtak segíteni rajta.

Ezzel a németországi járvány halálos áldozatainak a száma 36-ra emelkedett. A korábbi legfiatalabb áldozat 20 éves volt.

A hatóságok egyelőre nem tudják, hogy a kétéves gyermek miként fertőződhetett meg. Édesapja és tízéves testvére szintén elkapta a fertőzést, az ő állapotuk azonban javult. Egyes szakértők szerint a történtek megerősíthetik azt a teóriát, hogy a fertőzés emberről emberre is terjed.

A járvány frontján kedvező hír, hogy immár a negyedik egymást követő napon a korábbiaknál jóval kevesebb új megbetegedés történt. Mindez kereken négy héttel a hasmenésjárvány kitörése után arra enged következtetni, hogy Németország túljutott a nehezén. A hatóságok szerint van ok a derűlátásra, de változatlanul elővigyázatosságra van szükség.

Némelyest fellélegezhettek a német gazdák is, akik az elmúlt hetekben több tízmillió eurós veszteségeket szenvedtek. A hatóságok ugyanis eltanácsolták a lakosságot a fertőzés terjedéséért felelősnek tartott uborka, paradicsom és saláta fogyasztásától. A gyanú azonban megalapozatlannak bizonyult, a közvetett zárlatot feloldották, és az elmúlt két napban az emberek már ismét bátrabban vásároltak kedvenc zöldségeikből.

Ugyancsak elősegítette a megkönnyebbülést, hogy Ilse Aigner mezőgazdasági miniszter bejelentette: a gazdák rövid időn belül számolhatnak az Európai Unió által megítélt kártérítésre.

Az illetékesek ugyanakkor továbbra sem ajánlják növényi csírák fogyasztását. A dolgok jelenlegi állása szerint az egyetlen vélt bűnbak az alsó-szászországi Bienenbüttel biokertészeti üzeméből származó, a különböző vizsgálatok kimutatásai alapján a járványt okozó, mutáns baktériummal fertőzött csíra. Azt azonban változatlanul homály fedi, hogy a növényi csírát a baktérium miként támadta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában