Ország-világ

2009.03.25. 15:45

Kétszeres atomcsapás túlélő a 93 éves japán bácsi

Japán - Ő az egyetlen ember a világon, akinek két atomcsapást is sikerült élve megúsznia - jelentette szerdán az AFP francia hírügynökség.

Egy most 93 éves japán férfi túlélte a második világháborúban Japánra dobott mindkét atombomba pusztítását.

A japán Nagasaki város önkormányzata a héten ismerte el hivatalosan, hogy a 93 éves Jamagucsi Cutomu túlélte a Hirosimára, és a Nagaszakira dobott atombomba pusztítását is. Az önkormányzat közlése szerint ez az első eset, hogy kétszeres túlélő neve került fel az atomcsapást túlélt emberek listájára.

Egy hivatalosan elismert túlélő (hibakusa) kártérítésekre jogosult, többek között havi juttatásokra, ingyenes orvosi kezelésekre, és a temetésük költségét is az állam állja. Az önkormányzat közölte, hogy a Jamagucsi juttatásai nem növekednek az újabb hivatalos elismeréssel.

A Nagaszakiban élt Jamagucsi üzleti úton volt Hirosimában 1945 augusztus hatodikán, amikor az Egyesült Államok atombombát dobott a városra - írta a Mainichi Daily News című japán lap angol nyelvű kiadásában. A férfi a robbanás középpontjától három kilométernyire volt. A felső testén égési sérüléseket szerzett férfit sugárzás is érte, amikor vonatra szállt, hogy hazamenjen Nagaszakiba. Jamagucsi egy nappal az ottani atomcsapás előtt ért haza, és szintén három kilométernyire volt a robbanás középpontjától.

Japán az egyetlen ország a világon, amelyet atomcsapás ért. A hirosimai robbanásban nagyjából 140 ezer ember halt meg, míg a három nappal később Nagaszakiban felrobbant nukleáris bomba hetvenezer embert ölt meg. A hivatalos adatok szerint nagyjából 240 ezren élték túl a támadásokat, és egy százalékuknál alakult ki sugárzás okozta betegség - írta a Japan Times című japán lap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában