Kevesebb igazoltatást akar a TASZ

Korlátozná a rendőrök igazoltatási jogkörét a Társaság a Szabadságjogokért elnevezésű civil szervezet. Szerintük ugyanis hiába van törvény, a rendőrök ez alapján bárkit, bármilyen indokkal ellenőrizhetnek. Magyarországon évente másfél millió embert igazoltnak a rendőrök.

Személyi igazolvány és lakcímkártya – a rendőrök ezeket kérik igazoltatáskor. Kényükre-kedvükre nem, csak meghatározott célokkal ellenőrizhetnek. Ezt a 2007-es rendőrségi törvény szabályozza, amelyben egyébként csökkentették az igazoltatás lehetséges indokainak számát.

Horváth Attila, az Országos Rendőr-főkapitányság alezredesének felsorolása szerint a közrend és a közbiztonság védelme, bűnmegelőzési és bűnüldözési cél, belföldi tartózkodás jogszerű megállapítása, illetve közlekedésrendészeti eljárás során van lehetősége a rendőrnek a személyazonosság megállapítására.

A Társaság a Szabadságjogokért civil szervezet szerint viszont ez is sok. Azt mondják: a gyakorlatban bármi igazoltatási ok lehet.

Dénes Balázs, a szervezet elnöke úgy fogalmazott: “gumiszabályokról van szó”, mert olyan általános indokok szerepelnek benne, mint a közrend védelme vagy a közbiztonság. Törvényes, amit a rendőrség ma csinál, de ez nem változtat azon, hogy az emberi jogi szervezetek álláspontja szerint sokkal szűkebbre kell szabni a rendőrség igazoltatási jogkörét.

Magyarországon évente másfél millió embert igazoltatnak. Ráadásul egy 2006-ban, a TÁRKI által készített felmérésből az derül ki, hogy a megkérdezett rendőrök fele azt gondolja saját munkatársairól, hogy romákat gyakrabban ellenőriznek. A rendőrség szerint azonban a felmérés óta a helyzet sokat javult.

A friss és ízletes magyar földieper a legjobb választás
Az esemény célja, hogy arra biztassa a fogyasztókat, keressék a közvetlenül a termelőtől származó friss, biztonságos, magyar termékeket és élelmiszereket.
Tovább bővülnek az egészségügyi ellátások
Újraindulnak a népegészségügyi szervezett szűrővizsgálatok, emlő-, méhnyak, vastagbél-és végbélszűrések.
A magyarok is nyaralhatnak idén Görögországban
Az érkezőket vaktában kiválasztva tesztelik, hogy nem koronavírus-fertőzöttek-e.
Jó a nyár, ha nincs dugulás!
A nyaralókban, hétvégi házakban nem árt újra üzembe helyezni a hónapok óta nem használt vízvezetékrendszert.
Anyuka lesz a Hazug csajok társasága főszereplője
Sasha Pieterse októberre várja első gyermekét.
A genetika is szerepet játszhat abban, kire hogy hat a koronavírus
Egy génvariáns jelenléte lehet a felelős.