Ország-világ

2011.04.09. 09:18

Ki hinné? - Kadhafi felesége is magyar

Még barátai előtt is titkolta második – jelenlegi - felesége valódi származását Kadhafi. Líbia urának szerelme nem arab, hanem félig magyar származású.

Csak azért nem folyamodhat magyar állampolgárságért Szafija Kadhafi, mert nem beszéli hazánk nyelvét.

A boszniai születésű asszony Farkas Zsófia néven látta meg a napvilágot. Nagyapja volt magyar – Farkas János tanítóként telepedett le Boszniában a monarchia idején.

Zsófia a mostari katonai bázison ismerkedett meg az akkor még egyszerű katonatiszttel, Kadhafival, aki 1969-ben puccsal vette át Líbia vezetését és egyúttal Zsófia kezét is megkérte. A nő hat fiút és egy lányt szült a diktátornak.

Kadhafi évekig titkolta és rejtegette Zsófiát, mert – állítólag – nem tudott arabul, ezért pedig „kinézték" volna a forradalmi vezető rezidenciájából. Ezért lett Farkas Zsófia neve az előkelően hangzó Szafija al-Barassi.

A magyar származású nőről a líbiai tüntetések óta nem hallani, állítólag külföldre menekült – írta a hirado.hu a Bors cikkére hivatkozva.

Címkék#Líbia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában