Ország-világ

2016.09.26. 12:21

Kiadta a rendőrség a Teréz körúti robbantásról készült videófelvételt

Több fotót is közzétettek a feltételezett elkövetőről.

Közzétett egy videofelvételt és több fotót a rendőrség a szombat esti Teréz körúti robbantás feltételezett elkövetőjéről a honlapján, a police.hu-n hétfő délután.


A police.hu-n látható egy 18 perces videó, amelyet egy térfigyelő kamera rögzített, és a helyszínt mutatja. A felvételen látható a feltételezett elkövető, a megsérült rendőrök és a robbanás is. A videó végén látható egy férfi, aki többször a kezében tartott csomagba nyúl, a robbanás előtt egy kapualjba húzódik, majd azt követően elindul a földön fekvő rendőrök felé.

Az Országos Rendőr-főkapitányság hat fotót is közreadott a feltétezett tettesről. A rendőrség közölte: az ismeretlen férfi körülbelül 170 centiméter magas, 20-25 év körüli, az elkövetéskor világos horgászkalapot, sötét vászondzsekit, kék farmernadrágot és fehér sportcipőt viselt.

 



A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kéri, hogy aki felismeri a fényképeken látható férfit, személyéről, tartózkodási helyéről bármilyen információja van, tárcsázza a nap 24 órájában az ingyenesen hívható 06 80 620 107-es számot, vagy a Telefontanú 06 80 555 111-es zöld számát. Bejelentését megteheti a 107, 112 központi segélyhívók valamelyikén, valamint személyesen bármelyik rendőri szervnél. A rendőrség bizalmasan kezeli a bejelentő személyét.


Papp Károly országos rendőrfőkapitány 10 millió forintos nyomravezetői díjat tűzött ki - emlékeztettek.


Közölték továbbá: a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda több ember sérelmére elkövetett emberölés kísérlete és más bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt folytat eljárást ismeretlen tettes ellen.


A fővárosban, a VI. kerületben, a Teréz körúton, a Király utcai kereszteződésben lévő egyik földszinti üzlethelyiségnél szombat éjjel történt robbantás, amelyben két rendőr megsérült.

Megérkeztek az ügy iratai az ügyészségre


Megérkeztek a szombat esti, Teréz körúti robbantás iratai az ügyészségre. A nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség folytatja - tájékoztatta a szervezet szóvivője hétfő délután közleményben az MTI-t.


Nagy Andrea azt írta: a szombat esti, Teréz körúti robbantás ügyében beszerzett bizonyítékok alapján megállapítható, hogy a támadás célpontjai "kifejezetten a rendőrök voltak", így a nyomozás lefolytatása az ügyészség, azon belül a Központi Nyomozó Főügyészség hatáskörébe tartozik. A rendőrség ezért az ügyet átette a Központi Nyomozó Főügyészségre, az iratok megérkeztek az ügyészség épületébe - tette hozzá.


A szóvivő közlése szerint a nyomozást több emberen, hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt folytatja a Központi Nyomozó Főügyészség. Soron kívül, nagy erőkkel, a rendőrséggel együttműködve nyomoznak - emelte ki.


Kósa Lajos, a rendészeti bizottság fideszes elnöke hétfő délelőtt beszélt arról, hogy estétől a Központi Nyomozó Főügyészség "veszi át az ügy irányítását".


Korábban írtuk:


Még a nap folyamán nyilvánosságra hozza a rendőrség azt a videofelvételt, amelyen látható a szombati esti Teréz körúti robbantás elkövetője - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn az Országgyűlésben egy napirend előtti felszólalásra válaszolva.


Kontrát Károly elmondta, a nyomozást nagyban segítheti az egyik utcai kamera által készített felvétel. Azt kérik az emberektől, hogy segítsenek az elkövető mielőbbi elfogásában - tette hozzá.


Közölte: a rendőrség nagy erőkkel nyomoz az ügyben, 145 kamerafelvételt foglaltak le eddig.


Az államtitkár értékelése szerint a támadás a rendőrök, a rendőrség, a magyar emberek biztonsága ellen irányult.


Nem valószínűsíthető az ideológiai motiváció


A jelenlegi információk alapján az ideológiai, különösen a dzsihadista motiváció nem valószínűsíthető a fővárosi Teréz körúton szombaton történt robbantással kapcsolatban - közölte Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke hétfőn Budapesten.


Molnár Zsolt a nemzetbiztonsági, valamint a honvédelmi és rendészeti bizottság zárt ülését követően újságíróknak azt mondta: a robbantás motivációjáról keveset tudni jelenleg, a nyomozás zajlik, a jelenlegi információk alapján az ideológiai, különösen a dzsihadista háttérmotiváció nem valószínűsíthető. A jelek szerint a két rendőr vagy a rendőrség volt a célpont, azonban a motivációról biztosat keveset tudni - nyomatékosította.


Kósa Lajos, a rendészeti bizottság fideszes elnöke azt hangsúlyozta: a robbantásról szóló meghallgatás egyetlen dolgot rögzített, hogy az interneten és a médiában megjelent feltételezéseknek nincs valós alapjuk. A pánikkeltésnek helye nincs - szögezte le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában