Ország-világ

2015.03.23. 21:41

Kifizeti Temesvár polgármestere a cigányság megsértéséért kiszabott bírságot

A polgármestert egy Facebook-bejegyzése miatt marasztalták el, amiben felszólította a gazdag cigányokat, hogy drága javaik helyett az adó befizetését igazoló elismervényekkel büszkélkedjenek.

Kifizeti Nicolae Robu, Temesvár polgármestere a gazdag cigányokhoz intézett ironikus felhívásáért kiszabott bírságot, miután a táblabíróság is jogosnak ítélte a büntetést - közölte hétfőn az Adevarul című lap internetes kiadása.

Robut az országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) marasztalta el egy Facebook-bejegyzése miatt, amelyben felszólította a gazdag cigányokat, hogy "ne aranyfogaikat, pecsétgyűrűiket, aranyláncaikat és drága autóikat mutogassák, hanem inkább a vagyoni helyzetükkel arányos adó befizetését igazoló elismervényekkel büszkélkedjenek".

A polgármester felidézte, hogy már korábban is a romák "modernizálódását" szorgalmazta, amikor arra kérte őket, tüntessék el épületeikről a tornyocskákat és az egyéb giccses díszítményeket.

Robu bejegyzése élénk vitát, számos rasszista reagálást váltott ki a közösségi portálon. A városvezető később tompítani próbálta első bejegyzése élét és rámutatott: tradicionalista, nem pedig elmarasztaló módon írta le a "cigány" szót, amelyet romák maguk is használnak identitásuk megjelöléseként.

A CNCD azonban diszkriminációnak minősítette Robu megszólalását, és nem azért, mert a cigány szót használta a roma helyett. A nyilvános megszólalás ellenséges, uszító hangulatot kelt, rossz ízlésű, gazdag és adókerülő emberekként jelenítve meg a roma közösséget a diszkriminációellenes testület szavazattöbbséggel hozott határozata szerint. A polgármester bírósági úton próbálta elérni a bírságolási jegyzőkönyv megsemmisítését, de nem járt sikerrel.

Bár Robu fellebbezhetne az ítélőtábla határozata ellen, azt mondta, nem teszi: inkább kifizeti a - havi fizetése felét kitevő - bírságot, mert belátja, hogy a roma közösség egésze sértésnek veheti azt az iróniát, amellyel néhány társuk kihívó viselkedését bírálta.

A temesvári polgármester egy másik, romákkal összefüggő ügyben is pert vesztett a napokban. Temesváron néhány éve közfelháborodást váltott ki és utcai demonstrációhoz vezetett, hogy a - városban hatalmas ingatlanvagyonra szert tett Carpaci-család tulajdonába került - Mühle-házat, a város egyik legpatinásabb villáját a roma klán félig lebontatta és tető nélkül hagyta tönkremenni, hogy mást építsen a helyére. A tüntetés nyomán a városháza jogi úton próbálta kikényszeríteni az épület helyreállítását, de múlt héten a pert jogerősen elvesztette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában