Hagyományőrzés

2021.06.19. 19:48

Királyhalom lovasa nyerte meg a Vajdasági Vágtát

A Királyhalmot képviselő Gulyás Szabolcs nyerte meg szombaton a kilencedik alkalommal megrendezett Vajdasági Vágtát Déva Szándék nevű lovával Szabadkán.

Második a bácsfeketehegyi Cékus Noémi lett Coprával, harmadikként pedig Rostás Zsolt ért célba Adorján színeiben London hátán.

Ismét megszervezték a Kishuszár Vágtát is, amelyen a 10-16 éves gyerekek vettek részt kisebb növésű, maximum 138 centiméter magas lovakon. A futamot Erdei Anna Dorka nyerte meg Bohóc nevű lován Kishegyes lovasaként.

A Nemzeti Vágta délvidéki előfutamára tizenöt felnőtt és hat kishuszár nevezett be. Ez volt az idei Nemzeti Vágta első előfutama. A továbbjutók október 2-án és 3-án állhatnak rajthoz Budapesten, a Hősök terén.

A szabadkai Pannon RTV helyszíni közvetítése szerint több ezren látogattak ki a lovas ünnepre. A tavalyi évben a koronavírus-járvány miatt nézők nélkül szervezték meg a futamot, így az idén hatványozott volt az érdeklődés.

A futamok mellett lovasbemutatót, csikósbemutatót, néptáncprodukciókat, régi mesterségek vásárát és főzőversenyt is rendeztek, valamint széles körű gasztronómiai és kézműves kínálat várta a látogatókat. A nap zárásaként a Budapesti Operettszínház művészei lépnek fel a vajdasági eseményen.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, a Vajdasági Vágta fővédnöke a helyszínen rámutatott arra, hogy ez a verseny nemcsak a lovakról és a lóversenyzésről, hanem az identitásmegőrzésről és a közösségépítésről is szól. „A magyar lovas nemzetnek vallja magát, és ha már ez így van, akkor az identitásmegőrzést csak abban az esetben tudjuk kiteljesíteni, ha ezt az elemét nem felejtjük el” – tette hozzá.

A Vajdaságban elsősorban az ügetősportnak van hagyománya, de egyre népszerűbb a fogathajtás és az akadályugratás is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában