Ország-világ

2009.10.16. 08:31

Kisebbségi kormányt alakítanak a portugál szocialisták

Portugália - Kisebbségi kormányt alakítanak a parlamenti választásokon győztes portugál szocialisták, mivel a kormányalakítási tárgyalásokon egyetlen másik pártot sem tudtak megnyerni koalíciós partnernek - jelentette be José Sócrates kormányfő-pártvezető.

Sócrates csütörtök este televíziós beszédben tudatta a választókkal, hogy négy másik parlamenti párttal két napon át folytatott megbeszélések után kisebbségi kabinet megalakításáról határoztak. A politikai elemzők nagy része éppen erre számított.

Jóllehet a balközép portugál szocialisták (PS) mellett egyetlen ellenzéki párt sem akarta magát tartósan politikailag elkötelezni, Sócrates szerint valamennyien kinyilvánították készségüket arra, hogy az ország politikai stabilitása érdekében bizonyos kompromisszumokat kössenek.

A kisebbségi kormányzás azt jelenti, hogy a PS-nek a tőle jobbra és balra álló pártokkal kötendő alkalmi megegyezésekkel kell biztosítania minden egyes törvénytervezet parlamenti elfogadását.

A Sócrates vezetésével az elmúlt négy évben kormányzó portugál szocialisták a szeptember végi parlamenti választásokon győztek ugyan,
de elvesztették abszolút többségüket: 97 mandátumot nyertek a 230 tagú lisszaboni parlamentben, szemben az előző ciklusban birtokolt 121 képviselői hellyel.

Portugália Nyugat-Európa legszegényebb állama, s olyan problémákra kellene gyorsan megoldást találnia, mint az államadósság, a munkanélküliség és az államháztartási hiány növekedése, valamint az életszínvonal lemaradása más európai országokéitól.

Címkék#portugália

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában