Ország-világ

2009.05.11. 19:44

Kiszabadult iráni börtönéből a kémkedésért elítélt amerikai

Szabadon engedték teheráni börtönéből a korábban kémkedésért elítélt amerikai újságírónőt, miután egy fellebbviteli bíróság felfüggesztett börtönre változtatta büntetését.

A januárban letartóztatott Roxana Saberit áprilisban nyolc évig tartó börtönbüntetésre ítélték, amiért - állítólag - az Egyesült Államoknak kémkedett.

"Jól vagyok. Nem akarok semmilyen nyilatkozatot tenni, de jól vagyok" - közölte Saberi az AFP francia hírügynökség tudósítójának, percekkel szabadon engedése után. A 32 éves újságírót apja vitte el a hírhedt Evin börtönből, ahol öt hónapot töltött el. Saberi apja elmondta, hogy "amilyen gyorsan csak lehet" magával viszi lányát az Egyesült Államokba.

A nő ügyvédjének elmondása szerint a fellebbviteli bíróság két évre felfüggesztett börtönbüntetésre változtatta a Saberire kirótt büntetést, amit "titkos iratok gyűjtése miatt" kapott. Az AFP egy, az iráni igazságszolgáltatásban dolgozó embertől úgy értesült, hogy a nő szabadon elhagyhatja az iszlám köztársaságot. A BBC brit közszolgálati adó információi szerint az újságíró az elkövetkező öt évben nem dolgozhat újságíróként az iszlám köztársaságban. A Saberi elleni bizonyítékokat nem hozták nyilvánosságra.

A japán anyától és iráni apától származó Saberit januárban tartoztatták le, az első jelentések szerint azért, mert az iszlám köztársaságban tiltott alkoholt vásárolt. Az iráni forradalmi bíróság áprilisban egy 15 perces, zárt ajtók mögött lefolytatott tárgyaláson nyolc év fegyházbüntetésre ítélte, amiért - állítólag - az Egyesült Államoknak kémkedett.

Az Egyesült Államokban született Saberi hat éve él Iránban, tudósított az amerikai közrádiónak, a BBC-nek és a Fox News-nak is. Ügye kapcsán korábban megszólalt Barack Obama amerikai elnök, a japán külügyminisztérium, valamint Mahmúd Ahmedinedzsád iráni elnök is, aki korrekt eljárásra szólította fel a bíróságot.

Címkék#usa#Irán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában