Ország-világ

2019.01.09. 20:29

Kiterjesztette uralmát Északnyugat-Szíriában a Hajat Tahrír as-Sám dzsihadista szövetség

Jelentősen kiterjesztette befolyását a Hajat Tahrír as-Sám (HTS) dzsihadista szövetség Északnyugat-Szíriában, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kötődő ernyőszervezet a lázadók területeinek mintegy 80 százalékát uralja - jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet szerdán.

A kiterjed helyi aktivistahálózattal rendelkező szervezet szerint a HTS, amely eddig az Idlíb, illetve Hama, Latakia és Aleppó tartományok egyes részeit is magában foglaló lázadó enklávé 60 százalékát uralta, az Ahrár as-Sám iszlamista fegyveres csoporttal kötött megállapodás értelmében további területeket vont ellenőrzése alá.

  

A HTS bejelentette, hogy az egyezség értelmében az Ahrár as-Sám feloszlatja önmagát, s az eddig általa ellenőrzött területek a jövőben a HTS által alapított "nemzeti megváltás kormánya" uralma alá kerülnek.

  

Az utóbbi napokban a HTS heves harcokat vívott rivális fegyveres milíciákkal, s területeket foglalt el tőlük. Az OSDH úgy tudja, az ernyőszervezet kezére került szerdán a Szahl al-Gab térség és a Dzsabal az-Zavíja hegyvidék Idlíb és Hama tartományok határán.

  

Az OSDH szerint ezzel a Törökország támogatását élvező, az idlíbi ellenzéki milíciák nagy részét tömörítő Nemzeti Felszabadítási Front (NLF) harcosai a felkelők enklávéja területének mindössze húsz százalékára szorultak vissza. A HTS és a NFL összecsapásaiban a két milícia több mint száz harcosa esett el.

  

"A Nemzeti Felszabadítási Front még mindig ellenőrzése alatt tartja a Dzsabal al-Arbaín, Ariha és Maarrat-en-Numán térségeket, amelyek Idlíb városától délre találhatóak" - közölte Mohammed Rasid, a NFL szóvivője.

  

Musztafa Dahnún idlíbi aktivista arról számolt be: a HTS csapaterősítést hajt végre, hogy lerohanja azt, ami az NFL területeiből még megmaradt.

  

A térségben törékeny tűzszünet volt életben, mióta Moszkva és Ankara szeptember 17-én megállapodott abban, hogy létrehoz egy 15-20 kilométer széles sávban demilitarizált ütközőövezetet Idlíbben a kormánycsapatokat és a lázadókat elválasztó demarkációs vonal mentén, hogy elejét vegyék a damaszkuszi vezetés nagyszabású offenzívájának.

  

Bassár el-Aszad szíriai elnök és a vele szövetséges Oroszország a kilátásba helyezett katonai műveletet éppen a HTS jelenlétével indokolta. A mérsékeltnek mondott ellenzéki fegyveres csoportokat támogató Törökország hónapok óta a HTS visszaszorításán fáradozik a szíriai felkelők területein, látszólag kevés sikerrel. Az új fejlemények komoly érvágást jelentenek Ankara erőfeszítései számára, s növelik a szíriai kormányerők offenzívájának esélyeit.

Címkék#Szíria

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában