szűrés

2020.03.24. 19:41

Kivételes eljárással kapott engedélyt egy gyorsteszt az Egyesült Államokban

45 perc alatt kimutatja a koronavírust a légutakból tamponnal vett mintából.

Kivételes eljárással engedélyt kapott új koronavírus-gyorstesztje egyesült államokbeli forgalmazására egy diagnosztikai termékeket gyártó francia cég. Osztrák kutatók pedig 30 ezer „ígéretes molekulát” azonosítottak egy szabadon hozzáférhető adatbankban, miközben lehetséges hatóanyagokat kerestek az új koronavírus ellen.

A Biofire Covid-19 nevű gyorstesztet a jelenlegi egészségügyi válság teljes ideje alatt forgalmazhatják az Egyesült Államokban, de csak a válság elmúltáig, mert a sürgősséggel kiadott engedély ideiglenes.

Az amerikai védelmi minisztériummal közösen kifejlesztett, a gyártó szerint „nagyon egyszerű” gyorsteszt 45 perc alatt kimutatja a koronavírust a légutakból tamponnal vett mintából.

Az első szállítmányokat a védelmi minisztérium kapja, szélesebb körben ezt követően válik hozzáférhetővé.

A bioMerieux-nek ez a második Covid-19-tesztje, a SARS Cov-2 R-Gene elnevezésű, „valós idejű” tesztje „nagyszerű teljesítményt” nyújt az azt engedélyező francia hatóság szerint. A gyártó arra számít, hogy e terméke hamar megkapja az engedélyt az egész Európai Unióra.

Osztrák kutatók 30 ezer „ígéretes molekulát” azonosítottak mesterséges intelligenciával egy szabadon hozzáférhető adatbankban, miközben lehetséges hatóanyagokat kerestek a SARS-CoV-2 vírus ellen.

A Linzi Egyetem kutatói a ZINC nevű, egymilliárd kismolekulájú hatóanyagot tartalmazó nyilvános adatbankot fésülték át néhány nap alatt mesterséges intelligencia segítségével. Az adatbankban olyan, kereskedelmileg hozzáférhető vegyületeket tárolnak, amely kifejezetten a virtuális átvilágításra van előkészítve.

Az egyetem keddi közleménye szerint a mesterséges intelligencia azt a feladatot kapta, hogy megtalálja azokat a molekulákat, amelyek a lehető legtöbb esélyt kínálják a koronavírus megfékezésére. A projekt során nyert adatokat a kutatók ingyenesen a világ rendelkezésére bocsátják, hogy ezzel is elősegítsék a vírus ellenszerének megtalálását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában