Ország-világ

2019.05.04. 16:38

Klímaváltozás: újabb lesújtó hír érkezett

Csaknem 500 amerikai templomot önthet el évente a tengervíz a klímaváltozás miatt.

MTI

A 21. század közepére csaknem 500, az Egyesült Államok alacsonyan fekvő part menti területein álló templomot fog fenyegetni a veszély, hogy évente legalább egyszer elönti a víz a klímaváltozással összefüggő globális tengerszint-emelkedés miatt - derül ki egy amerikai nonprofit klímakutató szervezet csütörtökön közzétett jelentéséből.


A Climate Central tanulmánya szerint a part menti Louisiana, Észak-Karolina és Florida államokban van a legtöbb - mindegyikben nagyjából nyolcvan - olyan templom, amelynek talán rendszeres árvízzel kell szembenéznie.


Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) adatai szerint amennyiben az iparosodás előtti korszakhoz képest legfeljebb 1,5 Celsius-fokkal nő a globális átlaghőmérséklet, akkor 2100-ig akár 77 centiméterrel is emelkedhet a globális tengerszint, ami komoly fenyegetést jelent a part menti infrastruktúrákra nézve.


Az Egyesült Államokban 499 olyan templom lesz a század közepére, amelyet éves szinten eláraszthat a tengervíz, amennyiben az üvegházhatást okozó gázok globális kibocsátása a jelenlegi ütemben növekszik tovább.

A jelentés szerint az Egyesült Államok nagyjából 400 ezer templomnak, zsinagógának, mecsetnek és egyéb imaháznak ad otthont. A tanulmány szerzői azt tanácsolják az érintett gyülekezeteknek, hogy, amennyiben lehetőségük van rá, akkor tegyék meg a szükséges intézkedéseket a templomaik megóvása érdekében.


(Lead-képünk illusztráció: Pixabay - a szerk.)

Címkék#tudomány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában