Hallgassa élőben!

Komolyzenei Oscar-díjat kapott a Takács Kvartett

A Takács Kvartett Beethoven 7-10. számú vonósnégyeseinek CD-felvétele nyerte el idén a brit Gramofon Díjat a kamarazenei kategóriában.

A komolyzenei élet Oscar-díjaként számon tartott díjat a londoni székhelyű Grammophone szaklap nemzetközi zsűrije ítéli oda több mint negyedszázada minden évben.

A Decca kiadásában készült felvételével a világhírű vonósnégyes második Gramofon Díját nyerte el; 1998-ban Bartók Béla hat vonósnégyesét rögzítő dupla CD-albumát méltatták a világ legrangosabb komolyzenei díjával.

A Takács Kvartettet 1975-ben alakította a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola négy hallgatója, Takács-Nagy Gábor, Schranz Károly, Ormai Gábor és Fejér András. A vonósnégyes székhelye 1983 óta az Egyesült Államokban, a Coloradói Egyetem zenei karán van. A névadó, Takács-Nagy Gábor megbetegedésekor az első hegedűs helyét az angol Edward Dusinberre vette át. A mélyhegedűs Ormai Gábor halála után a szintén angol Roger Tapping csatlakozott az együtteshez. A vonósnégyesnek 1988 óta van szerződése a londoni Decca hanglemezcéggel.

A Grammophone szaklap zsűrije idén 18 kategóriában adott ki díjakat. Az év legjobb lemezfelvételének járó elismerést Stephen Hough angol zongoraművésznek ítélték Saint-Saens zongoraversenyeinek tolmácsolásáért. Az év előadója az orosz származású hegedűművész, Maxim Vengerov lett. Idén Mirella Freni olasz énekesnő kapta a Grammophone életműdíját. Az elmúlt évszázad “legjobb Mimijeként” számon tartott szoprán annak idején Herbert von Karajan oldalán rendszeres szereplője volt a Salzburgi Fesztiváloknak.

(MTI)

Hirdetés
Ismét keresik Magyarország legvirágosabb településeit!
PM-államtitkár: a jövő évi hiányszint megfelel az uniós normáknak
A járvány miatti helyreállítás igényli az 5,9 százalékos GDP-arányos hiányt, amely nem lóg ki az uniós számok közül.
Orbán Viktor: három veszély fenyegeti az országot, a népvándorlás, a járványok és Gyurcsány
A miniszterelnök nem fogta vissza magát a Fidesz-KDNP évadzáró frakcióülésén elmondott beszédében.
Karácsony beismerte, hogy hazudott egy interjúban (videó)
A baloldali főpolgármester egy külföldi tévének dicsekedett azzal, amit meg sem csinált.
Hitükről vallottak a hírességek Szegeden
Hazánk ad otthont szeptember 5. és 12. között a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak. A katolikus világesemény népszerűsítését a bibliai 12 apostol mintájára 12 hírnök végzi országszerte.
Falatnyi bikiniben mutatta meg tökéletes testét Weisz Fanni
Órási mennyiségű lájkot és bókot zsebelt be Weisz Fanni legutóbbi fotójáért, amelyen feszes testét egy falatnyi bikiniben mutatta meg.
Szent Iván-éji tűzugrás Apátfalván