Konvergenciaprogram: nem tartalmaz euródátumot

A konvergenciaprogram nem tartalmazza az euró bevezetésének céldátumát – jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tegnap újságíróknak, miután a programról konzultált az MSZP-frakcióval. A kormányfő a Brüsszelnek szeptember elején benyújtandó dokumentumról közölte: a konvergenciaprogram nem az euróról szól, hanem arról, „hogyan, mikor és milyen intézkedésekkel érhetjük el az uniós fizetőeszköz bevezetéséhez szükséges egyensúlyt”.

A Fidesz szerint az euró hazai bevezetése beláthatatlan messzeségbe került. Az MDF a konvergenciatanács összehívására kéri a kormányfőt.

SZDSZ: biztosítás egészségügyi kockázat alapján

Az SZDSZ által elgondolt több-biztosítós rendszerben a befizetések továbbra is jövedelemarányosak lennének, azonban az egészségügyi kockázat határozná meg a biztosító kötelezettségvállalását – közölte Béki Gabriella egészségpolitikus a liberális egészségügyi tanács ülése után. Hozzátette: ez lesz a garanciája annak, hogy nem szakad a rendszer „szegény- és gazdagellátására”, és beteget egyik biztosító sem utasíthat el, továbbá az állam által meghatározott úgynevezett alapcsomagot minden biztosítónak nyújtania kell.
Mikola István (Fidesz) szerint a több-biztosítós rendszer mindenhol a világon megbukott.

27 milliós segély Libanonba

A magyar Külügyminisztérium újabb, 27 millió forint értékű humanitárius segély Libanonba juttatásáról döntött.