Ország-világ

2009.01.27. 14:18

Korhecz a vajdasági alaptörvényről

A vajdasági kormány alelnöke és kisebbségügyi titkára szerint a vajdasági alaptörvény megerősítése csak politikai szándék kérdése.

Egy újvidéki szerb lapnak nyilatkozva Korhecz Tamás kiemelte: nincs semmiféle jogi akadálya annak, hogy a dokumentum - amelyet a tartományi képviselőház hatalmas, háromnegyedes többséggel fogadott el - még március előtt a szerb képviselők elé kerüljön.

A vajdasági statútumot - ez a hivatalos megnevezése - tavaly decemberben kellett volna napirendre tűznie és jóváhagynia a szerb törvényhozásnak. Azóta folyamatosan halogatják erősítve azt a gyanút, hogy a támogató nyilatkozatok ellenére sincs meg az egyöntetű politikai akarat a kényelmes parlamenti többséggel rendelkező kormánykoalíció párjaiban.

Vajdaságnak az évet az új alaptörvénnyel kellett volna kezdenie, hiszen most - az okmány szerbiai megerősítése nélkül - a tartomány nem tudta meghozni költségvetését sem, s emiatt a tartományi parlament döntést volt kénytelen hozni a negyedéves ideiglenes finanszírozásról.

A vajdasági "alkotmányról" közben tovább zajlik a vita. A Szerb Radikális Párt, a Szerbiai Demokrata Párt és a Szerb Haladó Párt tételekben sorolja fel, miért nem támogatja az okmányt, és miért igyekszik rávenni a kormánytöbbség egy részét az okmány elutasítására. Röviden ez úgy foglalható össze, hogy szerintük a statútum alkotmányellenes és egy új állam létrehozásának a veszélyét hordozza magában.

Az ellentábor ezt az érvelést elveti. A Liberális Demokrata Párt és több kisebbségi párt szerint a vajdaságiak még csak nem is éltek teljes mértékben a szerb alkotmány adta lehetőségekkel. Az újabb - ki tudja már hányadik - ígéret szerint március folyamán napirendre kerülhet a belgrádi szkupstinában a statútum. Elfogadása azonban koránt sem annyira biztos, mint a kormányban hangoztatják.

Címkék#Vajdaság

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában