Kormányálláspont EU-költségvetésről szóló tárgyalásokról

Az Európai Unió költségvetéséről folyó tárgyalásokon a magyar kormány védi a nemzeti érdekeket, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne kompromisszumot kötni - hangoztatta Baráth Etele EU-ügyekért felelős tárca nélküli miniszter, a kormányszóvivői tájékoztatón, Budapesten.

Az Európai Unió költségvetéséről folyó tárgyalásokon a magyar kormány védi a nemzeti érdekeket, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne kompromisszumot kötni – hangoztatta Baráth Etele EU-ügyekért felelős tárca nélküli miniszter, a kormányszóvivői tájékoztatón, Budapesten. Hozzátette: az elfogadhatatlan és elképzelhetetlen, hogy az újonnan csatlakozott országok fizessék meg az alapító tagállamok lezáratlan vitáinak következményeit. Hangsúlyozta: egyetértve az Európai Unió reformjával, a költségvetés átalakításának egyszerre kell érintenie az angol visszatérítési rendszer, az agár- és vidékfejlesztési politikára fordítandó költségvetési források, a strukturális és kohéziós alapok tartalmát.

Baráth Etele kifejtette: Magyarországnak elemi érdeke, hogy ez év decemberében az Európai Uniónak meglegyen a 2007-2013. évekre szóló költségvetési kerete, mert a végrehajtásra való felkészülés időigényes.

A miniszter elmondta: ha decemberben megszületik a tanácsi álláspont a költségvetésről, akkor tavasszal az Európai Parlament még megvitatja, közben készülnek a végrehajtási rendelkezések. Ebből adódóan május vége előtt nem várható, hogy Magyarország szerződést tudna kötni a pénzek felhasználásáról.

A miniszter úgy vélekedett, hogy a pénzek felhasználásának tartalmi kérdései is döntőek lehetnek a tárgyalás során, vagyis az, hogy milyen célra, mikor és milyen feltételekkel lehet a forrásokat felhasználni. A miniszter szerint elképzelhető olyan megállapodás, amelyben az össznagyságrendre vonatkozó ajánlat kevesebb a korábbinál, de ebben valamennyi tagország teherviselő, tehát mindenki áldozatot hoz, és a végrehajtás feltételei jelentősen javulnak.

A miniszter utalt a korábbi hírekre, miszerint ha nem születne megállapodás a pénzügyi perspektíváról, akkor komolyabb vita indulna meg. Ebben a parlament tehet javaslatot, de a legalapvetőbb megoldás az, hogy a 2006. évre érvényes költségvetési számok élnének tovább szerkezet nélkül. Ez Magyarország számára egyharmadnyi támogatást jelentene ahhoz képest, amire 2007-től számít.

Baráth Etele kérdésre válaszolva cáfolta, hogy a múlt heti budapesti tárgyalásokon 10, vagy 5 százalékos csökkentési javaslat elhangzott volna. Elmondta: a tárgyaláson az volt egyértelmű, hogy a brit elnökség a költségvetési keret csökkentésével megoldhatónak tartja a 25 ország kompromisszumát. Cserébe viszont a felhasználásra vonatkozóan elképzelései vannak, amelyet ugyan írásban nem nyújtott át, de az a források felhasználását segítené.

Magyarországnak fontos az áfa-visszatérítés lehetősége, illetve, hogy az n+2-es szabály ne terjedjen ki a kohéziós alapra, illetve össztársadalmi szempontból fontos dolgokat támogatni lehessen, például a lakásrehabilitációt. A tárgyalásokon mérlegelik továbbá, hogy a javaslat hogyan érinti az ország befizetési pozícióját. Baráth Etele elmondta, hogy a brit elnökség hivatalos javaslatáról egyeztetnek a visegrádi 4-ekkel, illetve a kohéziós politikában érintett országokkal, ez alapján dől el a magyar tárgyalási taktika, amelyet a szerdai brüsszeli tanácskozáson képviselni fog.