Korszerű megoldás a tiszta látásért: élethosszig viselhető a műlencse

A tudományos-fantasztikus filmek világát idézik a dioptriacsökkentő céllal végzett, látásjavító szemészeti beavatkozások, műlencse-beültetések, szürkehályog-műtétek. Mindezt az elmúlt évtizedek során a szemészeti diagnosztika és a műtéti technika területén történt rendkívüli fejlődés tette lehetővé.
Hasznos tanácsok

– Egy hónap a gyógyulási idő, ezalatt az idő alatt nem szabad hajolgatni, nehéz terheket emelni, víz nem érheti a szemet, tehát uszodába, szaunába, természetes vizekbe nem tanácsos menni. A hajmosást is műtét előtt javasolt elvégezni.
– Három napig nem javasolt a tévénézés, számítógépezés, inkább tanácsos pihentetni a szemet. Adminisztratív munkát a műtét után egy héttel már lehet folytatni. A szem azonban fáradékonyabb lesz, szúrhat, könnyezhet.
– Fizikai munkát csak egy hónap után lehet végezni, a por és a nehéz súlyok emelése miatt. Egy hónap után az illető visszatérhet a régi, megszokott életmódjához.

Szürkehályog-műtétnél és a dioptriacsökkentő céllal végzett szemműtétnél végeznek műlencse-beültetést, ha a szemészeti vizsgálat során beigazolódik, hogy olyan nagy fénytörési hibája van a szemnek, ami már lézerrel nem korrigálható, vagy szürkehályog-betegsége van az illetőnek, tudjuk meg dr. Szemán Annamária szemész főorvos, szürkehályog-specialistától.

Zavaró tünetek

A kezdődő szürke hályogra jellemző a homályos, életlen látás, mintha egy piszkos ablakon keresztül nézné az ember a világot, mondja a szakértő. A színek fakóvá válnak, erős fény hatására szemkáprázás alakulhat ki, szürkületben egyre romlik a látásélesség. Ha az elmúlt egy évben megváltozott a látása, változott a szemüvege dioptriája, egyre erősebb vagy egyre gyengébb szemüvegre van szüksége, érdemes szemészorvoshoz fordulni, aki vizsgálattal kizárja vagy megerősíti a betegséget.

A szürkehályog-betegségnek csupán egy gyógymódja van, a műtét, a műlencse-beültetés. Korosztályi megkötés a szürke hályog esetén nincsen, a dioptriacsökkentési céllal történő úgynevezett tisztalencse-műtétet pedig 45 év fölött végzik az arra alkalmas pácienseknél.

A legmodernebb állásfoglalás szerint a szürke hályogot korai stádiumban is meg lehet műteni, ha a beteget a mindennapi tevékenységében korlátozza, az életminőségét befolyásolja a látásromlás, tudjuk meg.

Korszerű megoldás

A műlencse korszerű, rendkívül rugalmas, szövetbarát anyagból készül, nem lökődik ki, és a beteg élete végéig viseli, nem okoz panaszt, így nem igényel cserét. Ez egy életre szóló, végleges dioptria. Mindig a műtétet megelőző vizsgálaton dől el, hogy ki melyik műlencse-beültetésre alkalmas. A műlencsék lehetnek egyfókuszú műlencsék vagy prémium kategóriába tartozó multifokális, trifokális műlencsék, amelyek közelre és távolra is nagyon jó látást biztosítanak. Mindkét lencsének létezik tórikus változata. Ez a szaruhártya görbületi hibáját hivatott még optikailag korrigálni a műtét során. Ezzel jobban lát távolra is és közelre is a páciens.

Az alkalmassági vizsgálat során egy teljes körű kivizsgálást végeznek, amely a látásélesség vizsgálatát, szemnyomásmérést, a szem mikroszkópos és számos műszeres vizsgálatát foglalja magában. Megvizsgálják, hogy milyenek a szem rétegei (a szaruhártya, a szemlencse, az ideghártya), valamint kizárják azokat az egyéb betegségeket, amelyek szerepet játszhatnak abban, hogy romlott a páciens látása. Ilyen például a cukorbetegség miatti ideghártya-elváltozás, szaruhártya-eltérés, zöld hályog, makuladegeneráció. Ezek alapján felállítják a diagnózist, és ennek tükrében készítik el a műtéti tervet.

Beavatkozás után

Átmenetileg könnyezés, pici fényérzékenység, szemszúrás előfordulhat. Ezek átmeneti panaszok, 1–1,5 hónap alatt teljesen megszűnnek. Műtét után antibiotikumot és gyulladáscsökkentő szemcseppet, illetve műkönnyet kell az előírás szerint használni. Ha csak a szürke hályog, illetve a dioptriaprobléma okozta a látásromlást, akkor távolra százalékos látásjavulást lehet elérni.

Ha egyfókuszú műlencsét ültettek be, akkor olvasószemüvegre van szükség a műtét után. Ha prémium műlencsét, multifokális, illetve trifokális műlencsét ültettek be, a műtét után nagy valószínűséggel nem lesz szükség szemüvegre.

Hogyan történik a műtét?
  • Felkészülés a műtétre: aki kontaktlencsét visel, egy héttel a műtét előtt már ne hordja, illetve a szürkehályog-műtét előtt javasolt három nappal egy antibiotikum-tartalmú szemcseppet használni otthon.
  • A műtéti idő maga 15–20 perc. A beteg biztonsága érdekében egyszerre csak az egyik szemén végzik el az operációt, majd két hét különbséggel a másik szemén is.
  • A beavatkozás fájdalommentes, az érzéstelenítés szemcseppel történik, injekció sem kell hozzá. Az operáció a legmodernebb ultrahangos módszerrel zajlik. Egy 2,2 mm-es seben keresztül távolítják el a páciens saját szemlencséjét, és ezen a seben keresztül egy összehajtható műlencsét kap. A 2,2 mm-es nyílás olyan pici, hogy összefekszik a seb, nem igényel varratot.