Hallgassa élőben!

Kortársak Brüsszelben

Mai magyar művészek alkotásainak kiállítása nyílt meg Brüsszelben, a magyar hetek keretében. A művészek a magyar képzőművészet odahaza már jól ismert és külföldön is több kiállításon bizonyított tehetségű középnemzedékének tagjai.

Az európai főváros rangjára emelkedő Brüsszel főterének elegáns Cotthem galériájában szombaton mutatták be a közönségnek Csörgő Attila, Fehér László, Gerber Pál, Lakner Antal, Gálik András és Havas Bálint műveit, amelyek október 18-ig lesznek láthatók. A művészek a magyar képzőművészet odahaza már jól ismert és külföldön is több kiállításon bizonyított tehetségű középnemzedékének tagjai, akik most ebben az összeállításban – a két ország szakértőinek válogatásában – egyben ízelítőt adnak a mai magyar vizuális művészetből.

Kultúra az integráció küszöbén

A kiállítás a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, a Cotthem galéria, a magyar nagykövetség és a Hungarofest közös erőfeszítésével jött létre. A megnyitón Koncz Erika, az NKÖM helyettes államtitkára elmondta, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozás küszöbén a kiállítás remélhetőleg közelebb tudja hozni a Nyugaton még kevéssé ismert kortárs magyar vizuális művészetet és vele Magyarországot is az európai főváros művészetkedvelőihez. A művészek a hasonló mentalitásuk mellett eredeti és hatásos arcéleket villantanak fel, műfajaikkal, témaválasztásukkal, színvonalukkal hozzájárulnak a magyar kultúra európai integrációjához is.

Alkotások három szinten

A brüsszeli galéria igazgatója hangoztatta, hogy a magyar művészek nyugat-európai társaiktól eltérően nem hajhásszák a feltűnő hatásokat, ehelyett tisztességes, határozott, valós talajon álló eszméket sugároznak. Sajnálkozását fejezte ki, hogy nem tudott az általa megismert művészek munkái közül még többet bemutatni, de a galéria három szintjét így is elfoglalják az alkotások. Azt a meggyőződését fejezte ki, hogy a magyar vizuális művészeti élet teljesítménye fel fogja pezsdíteni szerte Európában a művészet rajongóit, szakértőit és a gyűjtőket egyaránt.

A város szívében

Brüsszel világszép reneszánsz főtere, az európai főváros legnagyobb látványossága, ahol egész éven át hullámzanak a turisták és a helybeliek, ideális helyszín a magyar kiállításhoz.

Generációkat és közösségeket köt össze a Bökényi Művészeti Napok - Fotók
Gyökeret vert a bökényi városrész kétnapos kulturális rendezvénye: idén második alkalommal rendezték meg a tavaly indult Bökényi Művészeti Napokat. A rendezvény idén nagyobb téren és bővebb programkínálattal várta az érdeklődőket.
Kidőlt fák, leszakadt ágak a megyében
A katasztrófavédelem információi szerint Csongrád-Csanád megyében is dolgoznak a tűzoltók a viharkárok felszámolásán.
Augusztus 6-ától újra fogad turistákat a Dohány utcai zsinagóga
Ezentúl a Hősök temploma is látogatható lesz, amely eddig el volt zárva a látogatók elől.
Éjszakáig bárhol lehetnek zivatarok, a hétfő már szárazabb lesz
Fázni továbbra sem fogunk, bár a trópusi hőség mérséklődik.
Egy nap az ősi mesterségek jegyében Ferencszálláson - Fotók
Ferencszálláson már másodszor rendezték meg az ősi mesterségek napját, amelyen helyi, környékbeli és határon túli magyar kézművesek mutatták meg alkotásaikat, miközben hagyományőrző csoportok léptek fel.
Vészjósló bejelentést tett Hajdú Péter: barátnőjét is érinti
A delta variáns megtámadta a szervezetét.