Hallgassa élőben!

Koszovóban üdvrivalgással, Szerbiában éles bírálatokkal fogadták Haradinaj felmentését

Pristina főterén több százan gyűltek össze és hatalmas kivetítőn élőben követték a bíróság ítéletének kihirdetését.
Koszovóban üdvrivalgással fogadták Ramush Haradinaj volt gerillaparancsnok felmentését. Fotó: MTI/EPA/Valdrin Xhemaj (galéria)

Koszovóban üdvrivalgással, Szerbiában éles bírálatokkal fogadták, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék fellebbviteli tanácsa csütörtökön felmentette a vádak alól Ramush Haradinaj volt koszovói kormányfőt, egykori gerillaparancsnokot.

Pristina főterén több százan gyűltek össze és hatalmas kivetítőn élőben követték a bíróság ítéletének kihirdetését. “Igazságot szolgáltattak, Koszovó győzött” – mondta sírva Jahja Lluka, Haradinaj munkatársa, aki 2004-2005 között miniszterelnök is volt.

“Koszovó ilyen döntést várt. Koszovónak szüksége van rá” – mondta egy másik nyilatkozó, Maria Haradinaj, aki azt bizonygatta, hogy nem rokona a “koszovói hősnek”. Hozzátette, tanúsíthatja, hogy Haradinaj nem követett el bűncselekményt, és tiszteletben tartotta a háborúra megvívásával kapcsolatos egyezményeket.

A délszláv háborúk idején elkövetett súlyos bűncselekmények ügyében eljáró ENSZ-törvényszék ügyészsége háborús, valamint emberiesség elleni bűnökkel vádolta Haradinajt, és legalább húsz év szabadságvesztés kiszabását kérte. A bíróság azonban nem találta bizonyító erejűnek a tanúvallomásokat.

Koszovóban üdvrivalgással fogadták Ramush Haradinaj volt gerillaparancsnok felmentését. Fotó: MTI/EPA/Valdrin Xhemaj (galéria)

A férfi az 1998-1999-es koszovói harcok idején az albán többségű Koszovó Szerbiától történő elszakadásáért küzdő Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) nevű gerillahadsereg regionális parancsnoka volt. A belgrádi hatóságok szerint parancsnoksága alatt több mint háromszáz szerbet és számos, az UCK-hoz nem lojális albánt gyilkoltak meg, továbbá több mint négyszáz embert raboltak el.

Vladimir Vukcevic, a háborús bűnök kivizsgálásával megbízott különleges szerbiai ügyész az Informer című lap szerdai számában közölt interjúban azzal vádolta meg a hágai nemzetközi törvényszéket, hogy jórészt ez az intézmény a felelős a Haradinaj ügy 19 tanújának haláláért. Vukcevic úgy értékelte, a tanúk tragikus sorsa a munkájukat hanyagul végző hágai tisztviselők tehetetlenségének a következménye.

Milivoje Mihajlovic, a szerb kormány szóvivője csütörtökön azt mondta, hogy Haradinaj felmentésével a hágai Nemzetközi Törvényszék legalizálta a maffia törvényét Koszovóban. Legalizálták a hallgatás maffián belüli törvényét, az omertát, amely még mindig érvényben van, és amely erősebb mint minden más bűncselekmény együttvéve – fejtette ki utalva a Haradinaj ellen tanúskodók sorozatos visszalépésére az ügy folyamán. Az hangoztatta: ha a nemzetközi közösség nem tudta megvédeni a tanúkat, akkor miképpen fogja megvédeni a Koszovóban élő mintegy 150 ezer szerbet.

Koszovóban üdvrivalgással fogadták Ramush Haradinaj volt gerillaparancsnok felmentését. Fotó: MTI/EPA/Valdrin Xhemaj (galéria)

Tomislav Nikolic szerb elnök a döntéssel összefüggésben azt hangoztatta, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszéket a szerb nép elítélésére hozták létre. Senkit sem fognak elítélni azokért az iszonyatos bűnökért, amelyeket a szerbek ellen követtek el Koszovóban. A politikus hangsúlyozta, hogy egy ilyen döntés megnehezíti a megbékélést a régióban és fokozza az euroszkepticizmust a szerb nép körében.

Ivica Dacic szerb miniszterelnök ugyanakkor – még az ítélet kihirdetése előtt nem sokkal – úgy nyilatkozott, hogy a várható végső ítélet ellenére Szerbiának az EU-tagsághoz vezető út érdekében folytatnia kell a párbeszédet Koszovóval.

Arra a kérdésre, hogy tárgyalna-e Haradinajjal, ha újra kormányfő lenne, azt válaszolta: nem választhatja meg tárgyalópartnerét, és Szerbiának az uniós integráció miatt érdeke folytatni a megbeszéléseket.

„Maradj ember a volán mögött is!” címmel indul közlekedésbiztonsági kampány (videó)
Michelisz Norbert, Talmácsi Gábor és Szujó Zoltán is csatlakozott a kampányhoz.
Hogyan kerül a mesterséges intelligencia a pénzügyeinkbe?
A trend a hazai startupok körében is felfelé ívelő pályán mozog, melyet számos ígéretes, világszinten is élenjáró eredmény igazol.
Az 5. helyen zárta az alapszakaszt a Hungerit-Szentesi VK
A pályaelőny volt a tétje a Hungerit-Szentesi VK és a III. kerületi TVE csatájának a női vízilabda OB I. utolsó, 18. fordulójában. Ötgólos előnye után kiengedett, de 9–7-re nyert a Szentes, így szombaton 16 órakor itthon kezdheti meg az 5–6. pozícióért a helyosztót most legyőzött ellenfelével szemben.
Fátyolüveg-technikával készült tárgyakból nyílt kiállítás
A tárlat az esztétikai élmény mellett ízelítőt ad az 1970-es évek retró érzéséből.
Szigorú óvintézkedések mellett tehetnek szakmai vizsgát a szakképzésben tanulók
A minisztérium tervei szerint a komplex szakmai vizsgák írásbeli részét az írásbeli érettségi vizsgákat követő időszakban szervezhetik majd meg az intézmények.
A hét ingatlana: új élet, kilátással a Víztoronyra! - Galéria
88 nm-es lakásra bukkantunk Szegeden, a Szent István téren. A frissen felújított, de még befejezésre váró otthon irányára 54,9 millió forint. Lássuk, mit kaphatunk ennyi pénzért az ikonikus helyen! És persze azt is, miből választhatunk a befejezés során!