Ország-világ

2015.10.16. 11:56

Kövér: Magyarország szívén viseli a Balkán sorsát

A térség előtt álló kihívások közösek - mondta a házelnök.

Az Országgyűlés nemzetközi szerepvállalásának egyik fő iránya továbbra is a Nyugat-Balkán euroatlanti integrációjának elősegítése, összhangban a magyar kormányzati politikájával - mondta [namelink name="Kövér László"] házelnök pénteken, Budapesten, a nyugat-balkáni országok parlamenti elnökeinek euroatlanti konferenciáján.

Az Országgyűlés elnöke megnyitó beszédében hangsúlyozta: a térség szomszédjaként Magyarország érdeke a régió országainak stabilitása és demokratizálódása. A folyamat része az államok közötti viták rendezése, és az országok társadalmi-gazdasági felzárkózása - fűzte hozzá.

A térség előtt álló kihívások közösek - hangsúlyozta a házelnök, hozzátéve: az integráció mellett a találkozó témái lesznek az aktuális biztonságpolitikai kérdések, a migrációs válság is.

Utóbbi, amely a jelenlévő országok nagy részét érinti, még nem oldódott meg, sőt a válság mind az uniós tagállamok, mind a térség országai között jelentős feszültséget okozott - mutatott rá Kövér László.

Az események szerinte rámutattak arra, hogy egy ország, akár uniós, akár tagjelölt vagy társult ország, önmagában nem kezelheti a térség egészében jelentkező kihívásokat. "Közös érdekeink és problémáink pedig kikövetelik a folyamatos párbeszédet és együttműködést" - jegyezte meg.

"A Nyugat-Balkán országai évről-évre közelebb kerülnek az Európai Unióhoz" - jelentette ki az Országgyűlés elnöke az integrációval kapcsolatban -, ki nagyobb, ki kisebb lépést tett meg.

A házelnök pozitív fejleményekről számolt be a biztonságpolitika területén is, a regionális megbékélés terén is tapasztalható előrelépést - értékelte Kövér László, fontosnak nevezve a Belgrád-Pristina párbeszédet, és példaértékűnek tartva, hogy Bosznia-Hercegovina és Montenegró megállapodást értek el a közös határral kapcsolatban.

Megemlítette azt is, hogy Montenegró nagy lépést tett a NATO-tagság felé, és reményét fejezte ki, hogy decemberben erről egy pozitív nyilatkozat születik.

Kövér László a hetedik alkalommal összehívott konferencián örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az elmúlt években megerősödtek a nyugat-balkáni regionális együttműködés fórumai.

Beszámolt arról is, hogy az uniós felkészülésben az Országgyűlés minden lehetséges alkalmat megragad a térség országainak segítésére, a magyar parlament továbbra is a legaktívabb az uniós nemzeti parlamentek közül a tapasztalatok átadásában, jelenleg Bosznia-Hercegovina felkészülését segíti.

Kövér László pénteken kétoldalú megbeszéléseket folytat a boszniai delegációik vezetőivel, az albán, a macedón és a koszovói házelnökkel, Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Parlament elnökével, valamint Ranko Krivokapic-csal, a montenegrói parlament elnökével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában