így alakul a védekezés

2021.03.23. 11:08

Operatív Törzs: a regisztrált idősek 66 százalékát oltották be eddig (videó)

Magyarország Európa egyik leggyorsabb oltási sebességét produkálja.

Budapest, 2020. június 17. Müller Cecília országos tisztifõorvos beszél a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelõs operatív törzs utolsó alkalommal megtartott online sajtótájékoztatóján 2020. június 17-én. Müller Cecília közölte, hogy mindössze egy új koronavírus-fertõzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában. Az adatok továbbra is kedvezõek, a gyógyultak száma 2547, ez a háromszorosa az aktív fertõzöttek számának. A 964 aktív fertõzött közül 210 ember van kórházban, 16-an szorulnak gépi lélegeztetésre. Az elmúlt 24 órában két idõs, krónikus betegségben szenvedõ ember halt meg. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

György István, az oltási munkacsoport vezetője arról beszélt, hogy Magyarország Európa egyik leggyorsabb oltási sebességét produkálja – írja az Origo. Az ország lakosságának 16,4 százalékát beoltották, így messze megelőzi az uniós átlagot – tette hozzá György István.

Magyarország eredményessége jó hír, de még jobb is tudna lenni, ha még több vakcina érkezne Brüsszelből.

A regisztrált idősek 66 százalékát oltották eddig be

Ahhoz még mindig nincs elegendő vakcina, hogy mindenkit beoltsanak. Eddig 1,8 millió idős ember több mint a fele megkapta az oltást, így a jövőben is az ő oltásuk történik. A regisztrált idősek 66 százalékát oltották eddig be – mondta a munkacsoport vezetője.

A következő egy hétben több mint 215 ezer regisztrált idős ember oltására van lehetőség

A kedden érkezett Pfizer-szállítmányt a kórházi oltópontokra viszik – mondta György. A háziorvosok 31 embert küldhetnek a kórházi oltópontokra. A háziorvosok 5 ampulla Sinopharmot kapnak első oltásként, valamint 275 ezer második adag vakcinát.

Több mint 2000 háziorvosi praxis kap 10 adag AstraZenecát. A következő egy hétben több mint 215 ezer regisztrált idős ember oltására van lehetőség. Ebből 157 ezer időst kórházi oltópontokon oltanak majd.

Szervezetten támadja az oltási programot a baloldali sajtó

Zajlik a védekezésben részt vevő katonák és rendőrök oltása is – mondta György István. Hamar szolgálatba állítják az oltóbuszokat a kistelepüléseken – tette hozzá. Tovább folyik a sajtóban az álhírek özöne, a baloldal és a velük szimpatizáló sajtó legfőbb célja, hogy az egész oltási folyamatot támadja, és zavarkeltést folytasson. Ezzel az összes embert megsértik, akik részt vesznek az oltási folyamatban – tette hozzá.

A magyar modellt venné át Németország is

Németországban is a magyar modell átvételére készülnek, és az ottani háziorvosi kamara is felvetette a háziorvosok bevonását – mondta György. A magyar oltási program jól kidolgozott, és az egész egészségügyi ellátórendszerre épít – tette hozzá.

Ebben segíthetnek az önkormányzatok

György István arról is beszámolt, hogy az önkormányzatok aktívan segítsék a háziorvosokat. Nem az oltóhelyek számával van a probléma, hanem a háziorvosok adminisztrációs munkáját segítsék az önkormányzatok – mondta az oltási munkacsoport vezetője.

Ennyien szegték meg a szabályokat

557 ember nem viselte a maszkot hétfőn – mondta Kiss Róbert. A rendőr alezredes beszámolt arról is, hogy egy vendéglátóhelyet zártak be ideiglenesen. Mohácson nem viselt maszkot két alkalmazott egy vendéglátóüzletben. 336-an szegték meg a kijárási korlátozást.

Domináns lett az angol mutáns

Szinte 100 százalékos az angol mutáns jelenléte az itthoni megbetegedésekben – mondta Müller Cecília. Ez a variáns tulajdonképpen kiválasztódott, és a többi túlélésre alkalmatlanabb törzsek kivesztek. Így maga a vírus kiválasztódott, és a sokkal fertőzőképesebb variáns marad meg.

50 százalékkal több halálozást okozott a brit mutáns

Az ország tiszti főorvos arról is beszélt, hogy a brit mutáns nemcsak fertőzőképesebb, hanem súlyosabb megbetegedést is okoz. 50 százaléknál magasabb halálozási arányt is eredményez ez a mutáns – mondta Müller. Míg egy átlagos 60 éves esetében a korábbi vírus miatt 6-an vesztették életüket, addig a brit mutáns esetében már 9-en – tette hozzá. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy mindenki tartsa be a higiénés szabályokat.

Csak így lehet megállítani a vírust

Ha minél többen válunk ellenállóvá a vírussal szemben és vesszük fel a védőoltást, akkor csökkenhet a fertőződések száma – mondta Müller. Akik már védettek, azok is vigyázzanak – tette hozzá.

167 ezer adag Pfizer-vakcina érkezett

Müller Cecília elmondta, hogy minden eddig nem regisztrált 65 év feletti személy mindenképpen regisztráljon! Több mint 167 ezer adag Pfizer-vakcina érkezett kedden – tette hozzá.

Ma este 180 ezer Szputnyik V oltóanyagot várnak, az utóbbi második adagos oltás – mondta Müller Cecília. A védőoltások felvétele fogja megállítani a járványt.

Sok alapbetegség nélküli személy van lélegeztetőgépen

Az országos tiszti főorvos arról is beszélt, hogy nagyon nagy az egészségügyi ellátórendszer terheltsége. Nincs az a munkaerő-mennyiség és tudás, ami elegendő lehet egy világjárványban – tette hozzá. Minden lehetséges módon bevetnek munkaerőt a mostani helyzetben.

Nagyon sokan vannak olyanok lélegeztetőgépen, akiknek nincs alapbetegségük

– hívta fel a figyelmet a szakember.

Így kell eljárni a játszótereken

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy a játszótereken a homokot mindenképpen ki kell cserélnie az érintetteknek. Mindezek után pedig gyakran érdemes forgatni a homokot. Nagyon fontos, hogy csak egészséges gyermek és egészséges szülő menjen játszótérre – tette hozzá. A kültéri eszközöket le kell tisztítani.

Müller: Nem lehet várni a negyedik negyedévre

Minél több és minél gyorsabban jön, annál jobb a helyzet vakcinák tekintetében – mondta Müller. Nem lehet várni a negyedik negyedévre. Biztonságos és jó minőségű vakcinákat minél hamarabb kell szerezni – tette hozzá.

Alig van fertőzött az egészségügyi dolgozók között

Az összes igazolt fertőzött 1,4 százaléka volt az egészségügyi dolgozók aránya a járvány kezdete óta. Jelenleg 285 aktív fertőzött egészségügyi dolgozó van – mondta Müller Cecília. Jó döntés volt, hogy elsőként őket oltották be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában