ÍGY ALAKUL A JÁRVÁNYHELYZET

2020.09.21. 11:04

Operatív Törzs: a meghozott szabályokat be kell tartani (videó)

A napi életet korlátozó szigorítások elkerülése érdekében a bevezetett szabályokat komolyan kell venni – hangzott el az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján.

Forrás: M1 / Youtube

Magyarország és az egészségügy a járványügyi készültség állapotában van – hangzott el az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján az Origo tudósítása szerint. Müller Cecília szerint

a napi életet korlátozó szigorítások elkerülése érdekében

a bevezetett szabályokat komolyan kell venni.

Az ezret követi a napi új esetek száma az elmúlt napokban, de most jellemzően a fiatal korosztály betegedett meg – mondta az országos tisztifőorvos. Az összes pozitív eset túlnyomó többsége a fiatal korosztályhoz tartozik, ők nem rendelkeznek erős tünetekkel, és tovább tudják adni az időseknek a betegséget – tette hozzá.

A közvetítést itt tudja megtekinteni:

„Hétfőtől életbe lépett a szigorú maszkhasználat” – mondta Müller Cecília. „Helyesen kell hordani a maszkot, ahol azt a jogszabály előírja. Főképpen zárt terekben kell kötelezően hordani maszkot, hogy ne tudjuk átadni a vírust” – tette hozzá.

10 napra csökkent a hatósági karantén ideje

Müller Cecília elmondta, hogy azokban a helyzetekben, ahol nem tudjuk tartani a 1,5 méteres távolságot, ott javasolják a maszkhasználatot.

10 napra csökkent a kötelező házi karantén időtartama, ez egy tapasztalati következtetés eredménye, mivel csökkent a betegség lappangási ideje – tette hozzá. Aki külföldről érkezik Magyarországra, vagy hatósági házi karanténra kötelezettek, azoknak 10 napig kell karanténban lennie.

A tesztek hatósági áráról azt mondta, új tényező, hogy aki szeretne tesztet csináltatni magának, mert külföldről érkezett, azok számára is elérhető a teszt 19 500 forintért.

23 óra után bezárnak a szórakozóhelyek

Kiss Róbert, az Operatív Törzs ügyeletes központjának helyettese arról beszélt, hogy az új védelmi intézkedések azt a szabályt szolgálják, hogy ne terjedjen a vírus. Az egyéni felelősségről azt mondta, hogy a 6 éven aluliak kivételével mindenki köteles maszkot viselni több helyen, így a tömegközlekedési eszközökön és különféle intézményekben.

23 óra és reggel 6 óra között tilos szórakozóhelyen tartózkodni

- tette hozzá.

Tervszerűen zajlik a védekezés

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy tervszerűen zajlik a védekezés annak érdekében, hogy ne kelljen még több korlátozást bevezetni.

A járványhelyzet alakulása szerint döntenek az újabb intézkedésekről

– tette hozzá.

Az úgynevezett vírustagadók és oltásellenes mozgalmak megalapozott szakmai véleményekkel nem rendelkeznek, és elbizonytalanítják az emberet – mondta az országos tisztifőorvos. Arra kérte őket, hogy ne terjesszék a nézeteiket.

A rémhírterjesztés továbbra is büntetendő cselekmény – mondta Kiss Róbert. Eddig 140 rémhírterjesztási ügyben járt el a rendőrség – ismertette.

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy nem mindenki kerül abba az intézménybe, ahová korábban tartozott. Mindez a beteg és az ellátószemélyzet érdeke – tette hozzá.

Az eddig elvégzett több mint 600 ezer teszt elenyésző része után fizettek az érintettek – válaszolta újságírói kérdésre Müller Cecília.

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy

a házorvosok számára az elmúlt hónapokban folyamatosan változott az eljárásrend, hogy mikor kell teszteltetniük, de minden orvos magánvéleményére van bízva, hogy kell-e teszt, vagy nem.

Borítóképünk kivágás az Operatív Törzs korábbi tájékoztatójából

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában