így alakul a védekezés

2020.04.04. 09:44

Operatív Törzs: közel húszezer tesztet végeztek már el (videó)

A tavaszi jó időben is kerülni kell a csoportos szabadidős tevékenységeket.

Budapest, 2020. március 7. Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 7-én. MTI/Bruzák Noémi

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Cikkünket folyamatosan frissítjük.

Az Operatív Törzs szombati sajtótájékoztatóján Müller Cecília elmondta, egy hónappal az első pozitív esetek megjelenése után 678-ra nőtt a koronavírusos betegek száma. Tegnap óta 55 új beteget regisztráltak, és 6 újabb halott van, akik egy 54 éves áldozat híján 80 év körüliek voltak, és mindannyian krónikus betegségekben szenvedtek. A tisztifőorvos közölte,

nő a laboratóriumi vizsgálatok száma, közel 20 ezer tesztet végeztek már el

– írja a Magyar Nemzet.

Müller Cecília arra figyelmeztetett, hogy

a tavaszi jó időben is kerülni kell a csoportos szabadidős tevékenységeket. Lehetőleg mindenki egyedül mozogjon, hogy a fertőzés lehetősége ne álljon fenn.

Az országos tisztifőorvos a szociális otthonok, bentlakásos intézmények lakóinak azt üzente:

zárt közösségben még jobban kell figyelni egymásra, mert ott nehezebben kezelhető, ha bekerül a vírus.

Fokozottan figyeljünk a személyi higiénénkre. Sokkal többször mossunk kezet – hangsúlyozta.

Müller Cecilia jelezte, a szociális intézmények – korábban elrendelt – látogatási tilalmát nagyon fontos továbbra is fenntartani. Elrendeltem a kijárási tilalmat, és felvételi zárlatot. Ezek az intézkedések is változatlanul érvényben maradnak – tette hozzá a tisztifőorvos.

Figyelmeztetett:

rendkívül fontos az idősotthonokban betartani a rendszabályokat, amelyért mindig a fenntartó a felelős, hiszen a tömeges megbetegedések küszöbén vagyunk.

A tisztifőorvos jelentési kötelezettséget rendelt el az intézmények felé pozitív eset diagnosztizálása esetén.

Müller Cecília elmondta, hogy az egyik idősotthonba bejutott a fertőzés, több lakó is pozitívvá vált. A kerületi tisztifőorvos szigorított intézkedéseket adott ki, amivel megakadályozható a továbbterjedés.

Sajnos szobakarantént kellett elrendelni – emelte ki. Hozzátette: megkezdődött a fertőtlenítő nagytakarítás az intézményben. Tegnap

több mint 200 mintavétel történt az intézményben. Úgy látjuk, talán sikerül megakadályozni a vírus tovább terjedését

– állapította meg az országos tisztifőorvos.

Lakatos Tibor ezredes az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője elmondta:

6 repülőnyi orvostechnikai és védőfelszerelés érkezett, ezek számbavétele folyamatosan zajlik,

de továbbra is folyik a kórházak védőeszközökkel való ellátása.

Tegnapra ötvennél is több kórházba juttatunk védőeszközöket és a rendőrség is jelentős utánpótlást kapott – hangsúlyozta, hozzátéve:

folyamatosan szervezik az utánpótlást, jövő héten további eszközök érkeznek.

Lakatos Tibor közölte: a beérkező orvosi műszerekből és védőfelszerelésekből először a kórházak egy heti tartalékát töltik fel, a legtöbb eszközt a koronavírusos pácienseket ellátó intézmények kapják.

Az ezredes hangsúlyozta: a jó idő beálltával még fontosabb figyelni a kijárási korlátozás szabályainak a betartására. –

Nem az emberek négy fal közé szorítása a cél, hanem az egészség megőrzése. Ám szükség esetén komolyabb eszközökkel is fellép a rendőrség a köztereken

– fogalmazott.

Lakatos Tibor kitért arra: felelős beosztásban lévő személyek is gyakran tesznek olyan állítást a járvánnyal kapcsolatban, amiben ott van a rejtett félelemkeltés. Ez szerinte az állampolgárok viselkedésére kedvezőtlenül hat, és a hatékony intézkedéseket is megnehezíti.

Az ezredes arról tájékoztatott, hogy az országon 1000 fős személy- és 2000 ezer fős teherforgalmat engednek át, ezek a járművek csak bizonyos útvonalon haladhatnak, és a kijelölt helyeken állhatnak meg, ahol ellenőrzik őket a magyar hatóságok.

Lakatos Tibor a szállodák lefoglalása kapcsán közölte: a lefoglalt szálláshelyeket szükség esetén igénybe tudják venni, de nem a betegek kezelésére, hanem az orvosok, ápolók elszállásolására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában