Ország-világ

2019.01.25. 16:29

Közel 3 évtizedes vita végére került pont: Görögország jóváhagyta a Macedóniával kötött névmegállapodást

Szkopje már elfogadta az egyezményt, miszerint a volt jugoszláv tagállamot nevezzék Észak-Macedóniának.

A görög parlament jóváhagyta péntek koradélután a Macedóniával kötött névmegállapodást.


A törvényhozás csaknem három napon át vitázott a megállapodásról. Végül szűk többséggel, 153:146 arányban szavazták meg a képviselők. A kormánypártoknak sikerült külső támogató voksokat szerezniük.

    

A kérdés rendkívül megosztja a görög társadalmat, többször is tízezrek tüntettek a ratifikálás ellen.

    

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök 27 éves vita végére tett pontot azzal, hogy tavaly megállapodott a macedón kabinettel arról: a volt jugoszláv tagállamot nevezzék Észak-Macedóniának (Észak-Macedóniai Köztársaságnak). Szkopje már elfogadta az egyezményt.


Az Európai Unió üdvözölte a Macedóniával kötött névmegállapodás pénteki görögországi parlamenti jóváhagyását.


A Macedóniával évtizedek óta tartó névvitát rendező, "történelmi jelentőségű" szerződés athéni elfogadása kulcsfontosságú lépés a ratifikációs folyamatban - írta közös közleményében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő.

    

A megállapodáshoz nagy politikai bátorságra és felelősségvállalásra volt szükség mindkét fél részéről. A lépés példamutató az európai országok közötti megbékélés szempontjából, előmozdítja a nyugat-balkáni térség euroatlanti integrációját - mutattak rá.

   

 "Athén és Szkopje együtt új fejezetet nyitottak közös európai jövőnkben" - hangsúlyozta Juncker és Mogherini.

    

Az Európai Bizottság kezdettől fogva határozottan támogatta a névmegállapodást, Dimitrisz Avramopulosz, a testület migrációs ügyekért felelős görög tagja azonban a hivatalos állásponttal szembemenve a héten "problematikusnak és kiegyensúlyozatlannak" nevezte az egyezmény.

    

Az Euractiv brüsszeli hírportál cikke szerint nagy lehetett a nyomás Avramopuloszon a pártja, a megállapodást ellenző, ellenzéki Új Demokrácia részéről, amelynek színeiben korábban miniszter volt Görögországban.

   

A névvita lezárása elengedhetetlen ahhoz, hogy Macedónia a NATO és az Európai Unió tagjává válhasson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában