Ország-világ

2016.03.23. 16:28

Kurd állásokat bombázott a török légierő

Légitámadásokat hajtott végre a török légierő a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezet törökországi és iraki állásai ellen - jelentette a Dogan török hírügynökség szerdán.

A délkelet-törökországi Hakkari tartományban fekvő Semdinli település környékén kedden, az észak-iraki Hakkurk vidékén pedig szerdán mértek megsemmisítő csapásokat a PKK búvóhelyeire és lőszerraktáraira a török vadászbombázók. Ahmet Davutoglu török miniszterelnök egy szerdai felszólalásában kijelentette, hogy a szíriai kurd Demokratikus Egyesülés Pártja (PYD) és annak fegyveres szárnya, a Népvédelmi Egységek (YPG) milícia nem "ellenszere" az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetnek.


A PYD és a YPG is legalább annyira aljas és barbár terrorszervezetek - állította. A török miniszterelnök rosszallásának adott hangot amiatt, hogy a nyugat-európai országok nem fejezték ki együttérzésüket a Törökországot érő terrortámadásokat követően úgy, ahogy azt Ankara a párizsi merényletek idején megtette. Ahmet Davutoglu hangsúlyozta: Európának Törökországon kívül nincs más partnere a régió biztonságának fenntartására. Mint fogalmazott: "Európa biztonsága Törökországnál kezdődik".


Ismételten nyomatékosította, hogy egy észak-szíriai repüléstilalmi övezet kialakítása elengedhetetlen Törökország védettségének szavatolásához. Davutoglu beszédében arra is kitért, hogy a kormányon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) április végén tervezi bemutatni a leendő török alkotmány tervezetét, amely tartalmazza majd az elnöki rendszerre vonatkozó rendelkezéseket is.


A parlament várhatóan májusban vagy júniusban vitatja meg az új alaptörvényt - tette hozzá. Kedden reggel Brüsszelben két helyszínen követtek el terrorakciókat az IÁ tagjai, legfrissebb összesítések szerint legalább harmincegy ember vesztette életét, és több mint kétszázan sebesültek meg. Ugyanakkor Törökországban is nagy a feszültség, miután az elmúlt hónapokban több robbantásos merényletet is elkövettek az ország nagyvárosaiban. Múlt szombaton egy öngyilkos merénylő támadást hajtott végre Isztambul egyik legforgalmasabb sétálóutcájában, a város európai részében található Függetlenség sugárúton (Istiklal Caddesi). A tettes négy ember életét oltotta ki, köztük három izraeli állampolgárét.


A robbantásban 36-an sebesültek meg. Az elkövető a belügyminisztérium szerint az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezettel állt kapcsolatban. Az incidenst megelőző hetekben Ankarában is követtek el merényleteket. Mindkettőért a PKK egyik fiókszervezete vállalta a felelősséget. Február közepén katonákat szállító autóbuszok mellett robbantottak a merénylők, 29 ember halálát okozva. Múlt vasárnap egy zsúfolt autóbusz ellen követtek el robbantást a török főváros legforgalmasabb utcájában, akkor a két támadóval együtt 38 ember vesztette életét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában