Küszöbön a megszorító csomag

Szeptemberben és októberben lép hatályba az adó- és illetékmódosítások jelentős része. Szeptembertől a korábbi 15 százalékos áfakulcs 20 százalékra nő, többet kell fizetni a gépkocsiátírásért, valamit ekkortól lép életbe a tőzsdei ügyletek nyeresége után fizetendő 20 százalékos adó. Az evakulcs október 1-jével 15 százalék helyett 25 százalékra emelkedik.

A beharangozott megszorító csomag egyes elemei az ősz folyamán különböző időpontban lépnek hatályba. Az egyes pénzügyi törvények módosításáról szóló új törvény a gépkocsik átírási illetékét szeptember 1-jével emeli meg. Ha valaki ez előtt az időpont előtt vásárol autót, és e vagyonszerzést szeptember 15-éig bejelenti, még az alacsonyabb tarifával kell fizetnie az illetéket. Személyautónál most még 1890 köbcentiig 15, afelett 20 forint a köbcentinkénti illeték, amely 18, illetve 24 forintra emelkedik.

A súlyalapú gépjárműadót a jövő év első napjától a kocsi teljesítménye után kell fizetni. Például egy 70 kilowattos középkategóriás, 1300 kilogramm önsúlyú autó után jelenleg az adó 15 ezer 600 forint. Az új szabályok szerint az első három évben évi 21 ezer, a 4-7. évben 18 ezer 200, a 8-11. évben 14 ezer, a 12-15. évben 11 ezer 200, míg a 16. évtől 8 ezer 400 forint lesz az adó.

Az áfatörvény módosításainak többségét is szeptember 1-jétől kell alkalmazni. Ekkortól emelkedik a 15 százalékos kulcs 20 százalékra. A taxiórákat és a pénztárgépeket november 30-áig kell átállíttatni. Az evakulcs október 1-jével 15 százalék helyett 25 százalékra emelkedik. A bevétel két kulcs közti megosztására két módszert kínál a módosítás: a tényleges bevételt kell megosztani a két kulcs között, vagy az éves bevétel egynegyede után további 10 százalékot kell fizetni.

A tőzsdei ügyletek nyeresége után szeptember 1-jétől 20 százalék adót kell fizetni, de csak az augusztus 31-ét követően kötött ügyletekre. Egy értékpapír eladásakor a kapott összegből le kell vonni a megszerzésére fordított pénzt, valamint a járulékos költségeket. Amennyiben a kivonás után pozitív összeg marad, úgy ez lesz a 20 százalékos adó alapja. A nyereséggel azonban szembeállítható a veszteség. Az adózó döntése szerint az adóévet közvetlenül megelőző év, illetve az adóévet megelőző két év veszteségei állíthatók szembe az adott adóév nyereségével.