Ítéletidő

2020.11.01. 07:04

Lecsapott a Fülöp-szigetekre a Goni tájfun

Nagy erejű szelekkel lecsapott a Goni nevű szupertájfun a Fülöp-szigetek legnépesebb szigetére, a Manilát is magába foglaló Luzonra vasárnap. Közel egymillió embert kitelepítettek, súlyos károkra számítanak.

A tájfun Catanduanes körzeténél érte el Luzon területét, óránkénti 225 kilométeres sebességű széllökésekkel, és nyugat felé, Manila irányába tart.

Az ország meteorológiai szolgálata szerint a következő 12 órában rendkívüli erejű széllökésekre és heves esőzésekre kell számítani a térségben, amelynek lakosait egyebek közt földcsuszamlásokra és áradásokra is figyelmeztették.

Ricardo Jalad, az országos katasztrófavédelem vezetője arra figyelmeztetett, hogy az áradások elönthetik a tengerparti településeket, meteorológusok szerint pedig a tájfun a több mint 13 milliós Manilát is elérheti.

Készültségbe helyezték a hadsereget és a rendőrséget, valamint a parti őrséget és a tűzoltóságot, mintegy 1000, koronavírussal fertőzött embert a sátrakból kialakított karanténokból hotelekbe és kórházakba szállítottak.

A Goni az idén már a 18. tájfun, amely a Fülöp-szigeteken pusztít. Az országon alig egy héttel ezelőtt söpört végig a Molave névre keresztelt tájfun, a viharban két ember meghalt és 12 halász eltűnt.

Noha a Goni várhatóan kedden elhagyja az országot, Ricardo Jalad szerint néhány napon belül újabb vihar érkezhet a térségbe.

A több mint hétezer szigetből álló országot évente átlagosan húsz tájfun sújtja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában