Ország-világ

2015.10.15. 07:51

Leégett a Testnevelési Egyetem sportcsarnoka

Az Alkotás utcai csarnok öt óra előtt gyulladt ki, teljes terjedelmében égett, de nem sokkal hat óra utánra körülhatárolták a tüzet.

Körülhatárolták a tüzet, már nem lángol a budapesti Testnevelési Egyetem atlétikai csarnoka - tájékoztatta [namelink name="Kisdi Máté"], a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője csütörtök reggel az MTI-t.

A Testnevelési Egyetem Alkotás utcai atlétikai csarnokában keletkezett tűz után az épület egyik fala mintegy tíz métert hosszan kidőlt.

Az Alkotás utcai csarnok öt óra előtt gyulladt ki, teljes terjedelmében égett, de nem sokkal hat óra utánra körülhatárolták a tüzet - közölte a szóvivő. A háromezer négyzetméteres épület teteje beomlott, a létesítmény használhatatlanná vált.

1

Tűzoltók dolgoznak Budapesten, az Alkotás utcában a Testnevelési Egyetem atlétikai csarnokánál, amely kigyulladt 2015. október 15-én hajnalban.
Fotó: MTI/Mihádák Zoltán
A tűz átterjedt a szomszédos épületre is, annak azonban csak a homlokzata lángolt, és sikerült megakadályozni a nagyobb károkat - tette hozzá.

Senki nem sérült meg.

Csütörtökön rektori szünet van a Testnevelési Egyetemen az atlétikai csarnok leégése miatt, pénteken folytatódik az oktatás - mondta [namelink name="Mocsai Lajos"], az intézmény rektora az M1 aktuális csatornán közvetített rendkívüli sajtótájékoztatón csütörtökön.

Hozzátette, a legfontosabb feladat az órarend átalakítása és az órák szétosztása egyéb intézményekbe. Már több kerületi intézmény felajánlotta, hogy ott megtarthatják az órákat - hangsúlyozta.

Mocsai Lajos közölte az MTI tudósítójával: a tűzvészben több elhunyt és élő sportoló emléktárgya is megsemmisült. Így a többmillió forintos kár mellett jelentős eszmei kár is érte az intézményt, a magyar sportot.

Csütörtökön nemzetközi szimpóziumnak is otthont adott volna a Testnevelési Egyetem, ám ezt le kellett mondani.

1

A drónnal készült felvételen a Testnevelési Egyetem leégett atlétikai csarnoka 2015. október 15-én. A háromezer négyzetméteres csarnokban ezen a napon hajnalban keletkezett tűz, az épület teteje beomlott, a létesítmény használhatatlanná vált.
Fotó: MTI/Ruzsa István
A rektor kitért rá, hogy a leégett csarnok többfunkciós volt, így a legfontosabb, hogy a részfeladatokat mielőbb kiszervezzék a segítséget nyújtó intézményekbe, hogy mielőbb folytatódhasson az oktatás.

[namelink name="Pokorni Zoltán"], a XII. kerület polgármestere az MTI-nek elmondta: a legfontosabb, hogy emberi életben nem esett kár, és a környéken élőknek sincs okuk az aggodalomra.

Kiemelte azt is, hogy a nagy múltú intézmény minden segítséget megkap az önkormányzattól. Az első lépések egyikeként a közeli MOM Sportközpontban jövő szeptemberig, heti négy napon át, heti összesen 25 órában tudnak átvállalni az egyetemtől oktatási feladatokat. A szintén közeli ELTE Tanítóképző Karon pedig a nagyelőadói termet tudják átadni használatra.
 

Mocsai: akár éveket is várni kell egy új csarnokra

Valószínűleg az elkövetkező két évben nem juthat a leégett atlétikai csarnokhoz hasonló létesítményhez a Testnevelési Egyetem - mondta Mocsai Lajos, az intézmény rektora az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában.

A rektor hangsúlyozta: egy ilyen csarnok elvesztése "óriási problémát" jelent a tanároknak és diákoknak, mert egész Budapesten csak nagyon kevés hasonló létesítmény van.

Az egyetemen már felállt egy válságstáb, amelynek éppen az a dolga, hogy megoldja a helyzetet - tette hozzá, azzal együtt, hogy már több felajánlást is kaptak a különböző sportkluboktól a teremhasználatra.

A kormány készen áll, hogy segítsen a Testnevelési Egyetem csütörtök hajnalban leégett atlétikai csarnokának pótlásában, a felsőoktatási intézmény fejlesztésében - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Jelezte, hogy a jövő keddi kormányülésre meghívják Mocsai Lajost, az egyetem rektorát.

Hozzátette azt is, hogy a hajnali tűz okozta anyagi kár jelentős, több milliárd forintos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában