Ország-világ

2016.03.19. 15:54

Légicsapást mértek a szíriai Rakka városára, több tucat halott

Legalább 39 civil meghalt szombaton azokban a légicsapásokban, amelyeket vagy a szíriai kormányzat légiereje, vagy orosz harci gépek mértek Rakka városára, az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet észak-szíriai központjára - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szír szervezet vezetője.

Rámi Abder-Rahmán azt mondta, a halottak között hét nő és öt gyermek is van. Előző nap 16 civil vesztette életét a városban hasonló támadásokban.


A Raqqa Is Being Slaughtered Silently (Rakkát csendben lemészárolják) nevű helyi aktivista szervezet közlése szerint több mint negyvenen vesztették életüket a támadásokban, és légicsapások érték Rakka tartomány északi részét is.


Ezzel párhuzamosan orosz harci repülőgépek bombázták szombaton az Iszlám Állam kezén lévő Palmürát. A mintegy 70 légicsapásban a terrorszervezet legkevesebb tizennyolc tagja meghalt.


Az orosz védelmi tárca pénteken közölte, a szíriai kormányerőkkel közösen nagyszabású offenzívát indítottak Palmüra felszabadítására. Moszkva szerint a feltételek adottak az IÁ totális vereségéhez.


A világörökség részét képező ókori romvárost tavaly májusban foglalták el a dzsihadisták. Március elején a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők offenzívát indítottak a terrorcsoport ellen a térségben, és a szélsőségesek komoly veszteségeket szenvedtek el a hadseregtől.


A damaszkuszi rezsim szövetségesének számító Oroszország hétfőn bejelentette, hogy mindössze öt hónappal katonai beavatkozása megkezdését követően kivonja erői egy részét Szíriából.


A polgárháború sújtotta Szíriában február 27-én tűzszünet lépett életbe, ez azonban nem vonatkozik az Iszlám Államra és az al-Kaida nemzetközi terrorcsoport helyi ágának számító an-Nuszra Frontra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában